×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Петър Андронов: Десятъкът върху лихвите няма да доведе до отлив на депозити

 

Мая Цветкова

 

Облагането с 10% на лихвите по депозити на граждани няма да доведе до отлив на депозити от банките, нито до пренасянето им по сметки в чужбина, коментира за Klassa.bg Петър Андронов, мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБАНК. По думите на Андронов, лихвените проценти по депозитите през последните години се промениха много по-съществено от въпросните 10 процентни пункта, но това не е довело до „отлив“ на депозити.
Засега не е ясно как точно ще се начислява евнтуалният допълнителен данък, за да се преценени дали той ще повиши разходите на банките, каза Андронов за Klassa.bg

Според него, ако например лихвите по депозити на граждани се понижат много, то вложителите биха могли в дългосрочен план в една или друга степен да намерят други алтернативи за парите си. А това биха могли да бъдат например инвестиции в злато, в недвижими имоти, в ценни книжа и др. Тяхната привлекателност в България обаче поне в краткосрочен план е ниска и 10%-ен данък не може да представлява самостоятелен аргумент за алтернативно решение.

Въвеждането на данъка върху доходите от лихви на влоговете в банките може да има някаква логика и да е положително в краткосрочен план, но в дългосрочен това не е добро решение. Това смята председателят на Надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) и неин мажоритарен собственик Цветелина Бориславова. Пред БНР Бориславова коментира, че бюджетът ще бъде запълнен с една определена сума, която за правителството е предвидима.Това е  гарантиран приход  в бюджета. От друга страна, това ще окаже не особено благоприятно влияние за икономиката и на доверието на хората,  каза Бориславова.

БНБ не очаква обявеното облагане с 10% на доходите от лихви по депозитите на гражданите да повлияе директно на показателите на българските банки и на стабилността на системата като цяло, се посочва в  официално изявление на БНБ. Оттам уточниха, че не са информирани предварително за предложението на правителството, нито са участвали в дискусии по темата.

„Моментът не е подходящ и икономически не е оправдано на този етап да се облагат лихвите от банковите депозити“, смята бившият финансов министър Пламен Орешарски. Той е категоричен, че данъкът върху лихвите от депозитите няма да се отрази на банковата система.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова защити позицията на финансовия министър Симеон Дянков, с аргумента, че е „нормално както се облагат доходите от труд, от наеми, да се облагат и пасивните доходи от лихви”. „Не смятам, че ефектът ще бъде „буркан-банк”, защото сигурността, която банките дават за парите, няма къде другаде да се получи“, каза Стоянова. Тя даде за пример с депозит от 1000 лв., за който данъкът на година ще бъде от около 4 лв.
Според текста в закона, който предстои да се разгледа от Народното събрание, „ангажимент е на платеца на дохода автоматично да удържа и внася в бюджета сумата. В случая една корекция в софтуера на банките би направила този механизъм работещ”, обясни Стоянова.

Целият дебат за Бюджет 2013 г., включително облагането на лихвите по депозити, трябва да се случи в парламента с цифри и факти. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти. Според него с предложението за новия данък правителството се опитва да реши  сериозни икономически проблеми, свързани с икономическата криза.  Въпросните проблеми се отнасят до повишаване на потреблението, на износа и инвестициите.

„Вдигат данъци, бъркат в джоба на гражданите. Искат да съберат над 120 млн. лв. с този данък, а над 70% от влоговете в България са до 1000 лв. Това са спестяванията и тези пари ще облагат”, коментира лидерът на БСП Сергей  Станишев. „Аз съм за това да има солидарност в обществото и хората с по-високи доходи да плащат по-високи данъци“, отбеляза той.
Председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев пък подчерта, че в други европейски страни, където се облагат лихвите по депозити инфлацията е в рамките на един процент, докато в България тя е  два-три процента. Подобно е и становището на икономиста от Институт „Отворено общество“ Георги Ангелов, изказано през БНР. „България е бедна страна, ако обложим и вътрешния източник на инвестиции, как дългосрочно ще постигнем икономически растеж?“, запита той. По думите му другият въпрос е, че лихвата всъщност не е някаква печалба за вложителите, а всъщност покрива инфлацията и компенсира инфлацията, която изяжда стойността на парите. Според Ангелов данъкът ще засегне честните вложители, а сивата икономика ще остане безнаказана.

Станете почитател на Класа