Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на ЕК за България : Единствено фонд „Земеделие“ носи отговорност за „лошите“ проекти по САПАРД

Какви успехи отчете представителството на Европейската комисия у нас за миналата година? - 2007 г. бе много важна за нас, тъй като през нея се осъществи преходът от трансформирането на Делегацията на Европейската комисия, каквато бе преди присъединяването на България към ЕС, в представителство на ЕК.
Какви успехи отчете представителството на Европейската комисия у нас за миналата година ? - 2007 г. бе много важна за нас, тъй като през нея се осъществи преходът от трансформирането на Делегацията на Европейската комисия, каквато бе преди присъединяването на България към ЕС, в представителство на ЕК. Тогава моят предшественик Майкъл Хъмфрис, който ми предаде поста в началото на годината, успя да превърне Делегацията в едно наистина традиционно представителство. Благодарение на неговата дейност днес имаме вече осем одобрени проекта на граждански институции по план Б. На 20 март предстои откриването на цялата мрежа от Europe Direct центрове. Всичко това е подготвено от миналата година и сега очакваме тези центрове да работят активно и с българско участие. Какво друго предстои да извършите през 2008 г. ? - Основната дейност на представителството на ЕК е да комуникира основните политически приоритети и политики насочени към гражданите на ЕС. За тази година ще поставим акцент върху Лисабонския договор и неговата ратификация, при която разбира се българските институции имат водеща роля, но ние все пак помагаме винаги и с каквото можем. Освен това ще обърнем внимание и на актуалния в момента за ЕС енергиен пакет за промяна на климата. Към това трябва да добавя, че през 2008 г., която бе обявена за Година на междукултурния диалог, ще има много събития съсредоточени в тази област, като комисар Кунева също ще вземе участие в тяхното провеждане. Може ли се твърди, че предишното ръководство на Делегацията на Европейската комисия в лицето на Димитрис Куркулас носи отговорност за „лошите“ проекти по САПАРД и ако не защо ? - Категорично не мога да се съглася с подобна констатация. Трябва да се отбележи, че САПАРД бе децентрализиран финансов инструмент дори и в предприсъединителния период. Отговорността трябва да се търси от изпълнителната агенция – в случая фонд „Земеделие“. Делегацията на ЕК оказваше контрол само по проекти по програма ФАР.

Станете почитател на Класа