Чипирането - конспирация или футурология, и защо децата трябва да я изучават

Чипирането - конспирация или футурология, и защо децата трябва да я изучават
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    20.01.2021
  • Сподели:

 

 

Да живееш, значи да се бориш - робът за свобода, а свободният за съвършенство. Така го е дефинирал още Яне Сандански. Сами решете в бъдеще, кое ще е на дневен ред…

 

Децата от малки изучават история, за да научат как са живели хората преди тях. Футурологията ще ги подготви в какъв свят ще живеят самите те. И двете са поне еднакво важни.
Какъвто и дебат да водим за образованието през XXI век, няма как да не сме съгласни, че то е въпрос на национална сигурност, социален просперитет и лично благополучие.

Огромен брой, в т.ч. уважавани сайтове, преди седмица разпространиха информация, че перуански съд е посочил като създатели на COVID-19 Бил Гейтс, Сорос и Рокфелер.

В решението на магистратите, опростено казано, се твърди, че нито едно физическо или юридическо лице в света не може да предскаже хода на епидемията, освен нейните създатели - Бил Гейтс,Сорос, Рокфелер. Те и други като тях, в условията на изключителна секретност, я управляват чрез своите глобални корпорации, правейки прогнози до 2030 г.

Публикация със заглавие "Коронавирусът, Бил Гейтс,"еврейският заговор" и световната конспирация" излезе в dw.com точно осем месеца по-рано. "Общоприето е да се счита, че конспиративната теория или теория на конспирацията е хипотеза, според която координирана група тайно работи, за да предизвика или произведе дадено събитие или идея, които обичайно са незаконни и неморални, включително като се опитва да прикрие съществуването и дейностите си".

Не знам как (и дали) групата Бил Гейтс, Сорос и Рокфелер се справят с предизвикването на пандемията, респективно ваксинирането, но както се вижда от публикациите в интернет въобще не се справя с "прикриването на съществуването и дейностите си".
За сметка на това, "правейки прогнози до 2030 година", очевидно се занимават с футурология.

Според Мариана Тодорова, специалист по темата, футуролозите "предначертават ключови тенденции на бъдещето и предлагат решения в настоящето, които биха повлияли позитивно на развитието на събитията". Изследванията в тази област могат да включват какво е вероятно да ни се случи или да се промени, като това обикновено включва очаквания за необикновеното и дори невероятното.

Както се вижда от решението на уважавания перуанския съд КОНСПИРАЦИЯТА И ФУТУРОЛОГИЯТА са ако не сестри, то поне две страни на една и съща монета.

Тази теза добре се илюстрира от бурния дебат по повод статията ми "Режат ли учителите клона на който седят?", публикувана в ЕПИЦЕНТЪР на 17.12.2020 г. Тя си е чиста проба футурология на тема "Възможно ли е пандемията "COVID-19" да се използва като "димна завеса, предназначена да скрие напредъка по някоя по-съществена тема"?

Например, че технологиите (в т.ч. изкуственият интелект и хуманоидните роботи) са толкова напреднали, че много скоро ще произведат гигантски армии от излишни хора по целия свят. Армии, способни да разрушат обществата и държавите, които ги създават. Най-важната задача на глобалните елити е създаването на "механизми" за тяхното управление с крайна цел тяхната неутрализация, в т. ч. с ограничителни мерки." (Щурмът на Капитолия на 6 януари и последвалите ограничителни мерки във Вашингтон са /не/очаквана илюстрация по темата).

Щом нещата загрубеят, на сцената се появяват и СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ. Защото навсякъде по света - и в САЩ, и в Китай,и в Русия, те са репресивни държавни органи или структури, създадени да обезпечават "сигурността, реда и спокойствието на/в държавата" (Много ми хареса в Уикпедия това показателно "на/в"). В този ред на мисли и събитията в Капитолия, и коронавирусът, и конспирацията, и футурологията вече са предмет на тяхната дейност.

Поради това и ФУТУРОЛОГИЯТА ТРЯБВА ДА СТАНЕ УЧЕБЕН ПРЕДМЕТ в българските училища. Децата изучават история, за да научат как са живели хората преди тях. Футурологията ще ги подготви как ще живеят самите те. Дисциплината ще бъде от полза и за учителите.

Докато те водеха дебат за бъдещето на професията, провокирани от "режат ли клона, на който седят", излезе от печат "Бъдещето накратко" на Кийт Мансфийлд ("Книгомания" 2021). В книгата дословно пише: "Традиционното обучение, при което един учител разпространява еднакво съдържание сред сравнително голяма група ученици, скоро ще приключи. В бъдещето ще учим със свой темп, следвайки собствените си интереси, получавайки индивидуално образование, РАЗРАБОТЕНО И ДОСТАВЯНО ОТ ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ. Фондацията "Гейтс" подпомага развитието на набор от дигитални инструменти за преподаване и оценяване на представянето. Така учителите ще могат да отделят повече време на по-слабите ученици".

В кратката си "история на бъдещето" пък Ювал Ноа Харари заявява: "Най-важният въпрос в икономиката през ХХI в. вероятно ще е какво да правим с излишните хора. Какво ще правят съзнателните човеци, когато разполагаме с високоинтелигентни несъзнателни алгоритми, които вършат почти всичко по-добре?... Идеята, че хората винаги ще притежават някаква уникална способност, непостижима за несъзнателните алгоритми, е просто заблуда".

През последните години все по-често констатирам, че в дебатите се цитират имената, а не идеите на авторите. Високообразованата градска либерална общност понякога, вместо аргументи, развява лидери на мнения като без да знае често влиза в противоречие с техните тези. Да не говорим, че не иска нито да чете, нито да чува, нито дори да вижда консервативно мислещи хора.

Същото е положението и по оста леви и десни. Така ОБЩЕСТВЕНИЯТ ОРГАНИЗЪМ СЕ ЛИШАВА ОТ КОМУНИКАЦИЯ МЕЖДУ ЛЯВОТО И ДЯСНОТО СИ ПОЛУКЪЛБО, а главният му мозък губи връзка с гръбначния. Но това е тема за друг разговор.

Връщам се към "Бъдещето накратко": "Според много икономисти, в бъдеще икономиката, доминирана от автоматизацията, ще се върне към свръхниските надници, въпреки че глобално ще се създава много повече богатство благодарение на армията роботи, управлявани от изкуствен интелект. Правителствата биха могли да предпазят гражданите от обедняване чрез универсален базов доход - равно заплащане на всички, без значение от нуждите им".

Дотук с футурологията и темата кой на кого реже клона. Да се върнем към конспиратологията. "Става дума за АЛИАНС ID2020, пише Михаел Морис в "ЛОКДАУН" (ДИЛОК,2020).

Това е държавно-частна инициатива, която си е поставила за цел да съоръжи всички земни жители с дигитална идентичност (ДИ), с други думи: на всеки новороден световен гражданин веднага след раждането да се имплантира чип, който в ролята си на дигитална лична карта занапред може да замества пътническия паспорт или шофьорската книжка.

Тази инициатива е основана през 2016 г. и нейните поддръжници се срещат всяка година през септември в Ню Йорк. Впрочем, към тях принадлежат агенцията на ООН за подпомагане на бежанците UNHCR и сдруженията на Гейтс "Глобален алианс на ваксините GAVI" и "Майкрософт". Досега от тази проява се интересуваха само някои "конспиративни теоретици", отбелязва Михаел Морис.

И както често казвам - "настоящето с форсаж настига бъдещето". Ювал Харари в "Homo Deus: Кратка история на бъдещето" съобщава факта, че още през 2015 година "в ръцете на няколкостотин служители в шведския "Епицентър" (забавно съвпадение наистина) - седалище на високотехнологични компании в Стокхолм, бяха имплантирани микрочипове. Чиповете са с големината на оризово зърно и съхраняват персонализирана информация...".

Един от чипираните Ханес Сьоблад обяснява: "Ние вече взаимодействаме с технологията през цялото време. Днес това е доста хаотично: трябват ни ПИН кодове и пароли. Докосването с ръка няма ли да е по-просто?". Примамливо нали?

Без всякакви конспирации специалните служби винаги са били на една ръка от високите технологии. Удивителната ми съдба ми даде възможност през ХХ век да проследя къде отвътре, къде отвън, това взаимодействие, включително при изграждането на най-високотехнологичния български проект - ДЗУ-Стара Загора.

Три разузнавания - две от които в световния Топ 3, създадоха авангардна за времето и мястото си индустрия. Десетилетия по-късно технологиите са по-високи, ръката по-къса.

Днес вече става дума за симбиоза между специалните служби и технологичните гиганти. Така е и в САЩ, и в Русия, и в Китай, и може би, все още в най-малка степен в Европейския съюз. Тази симбиоза застрашава ПРАВАТА И СВОБОДАТА на гражданите. Разкритията на Сноудън само след няколко години могат да изглеждат безобидни. Виждаме колко лесно е да се свали или качи в социалните мрежи един президент, пък било то и на САЩ. Виждаме и колко трудно е да се прецени дали става дума за политика, за бизнес или за национална сигурност.

Въпросът не е дали ще има чепиране или не, а кога, и най-важното - кой ще контролира процеса: корпорациите, гражданите или Службите. Защото, ако контролът се поеме от Службите, директно влизаме в МАТРИЦАТА. А този филм вече сме го гледали...

Да живееш, значи да се бориш - робът за свобода, а свободният за съвършенство. Така го е дефинирал още Яне Сандански. Сами решете в бъдеще, кое ще е на дневен ред… А ДЕЦАТА ИМАТ ПРАВО ДА /пред/ВИЖДАТ ЗА КАКВО ЩЕ СЕ БОРЯТ!

 

Станимир СТОЯНОВ е основател на Международна Академия за Високи Постижения "Сър Исак Нютон". Един от най-мащабните европейски мислители, визионер от глобален мащаб, с афинитет към футурологията. Адепт на културата на постижения в България и в Европейския съюз.

 

 

Станимир Стоянов

 
matrica 01-1611062830.jpgmatrica 02-1611063134.jpg
   
 

 

 

 

Станете почитател на Класа