Кои са най-достъпните нови автомобили в България през 2021 г.?

Новите европейски стандарти за вредните емисии много скоро ще бъдат усетени болезнено от купувачите, предупреди преди година Automedia.bg. Сега, когато дойде време за традиционната подборка на автомобилния сайт за най-достъпните нови автомобили в България за новата година, това вече е доказан факт. За последните 12 месеца на пазара са настъпили забележими промени. Ако в началото на 2019 у нас се предлагаха цели 12 модела на цена под 20 000 лева - включително мултифункционален и с 4х4 - днес те са само три.

Дори съпоставката с началото на 2020 показва сериозно поскъпване - средно с по около 2000-3000 лева при базовите нива. Много от най-достъпните модели вече изобщо не се предлагат у нас.

Цели марки, като „Лада“ например, са в очакване на ново типово одобрение, за да се завърнат в Европейския съюз. Suzuki, за да покрие новите стандарти, трябваше да хибридизира цялата си гама, което има видим ефект върху цените. Ford, дълги години сред най-атрактивните ценово марки на нашия пазар, сега може да се купи за минимум 30 000 лева. И така нататък.

Трябва да уточним, че подборката на сайта е само на базата на официалните ценови листи или обявени публично промоции. И също, че в повечето случаи снимките са илюстративни и не отговарят на конкретната спецификация.

Топ пет на най-достъпните нови автомобили в България са:

5. Citroen C1 - 20 435 лева

Малкото градско автомобилче има 72 конски сили и ръчни скорости в базовото си ниво, а също климатик, предни електрически стъкла, радио с MP3, USB и Bluetooth, тонирани стъкла. Почти идентичното с него Peugeot 108 започва от 22 627 лева.

 

Снимка: Getty

 

Впрочем това са последни овации за модела - PSA се оттегли от партньорството с Toyota и занапред в съвместния завод в Чехия ще се прави само Aygo.

4. Toyota Aygo - 17 415 лева

Това е специална цена, която според българския представител на Toyota ще е валидна само до 5 януари. За тези пари получавате кола с 1-литров бензинов мотор, 72 конски сили, LED светлини и аудиосистема с 4 говорителя и Bluetooth.

3. Dacia Sandero - 16 800 лева

Новото поколение на Sandero идва средно с около три хиляди лева надценка спрямо старото, но за сметка на много повече серийно оборудване. Базовото Sandero се задвижва от еднолитров атмосферен мотор с 65 конски сили. Впрочем, посочените цени са все още предварителни, официалните ще бъдат обявени след Нова година (не се очакват обаче съществени промени).

2. Dacia Logan - 16 490 лева

Седан-версията на Sandero ще е малко по-евтина в базовото си ниво, което също е с еднолитров мотор, ръчни скорости и 65 конски сили. Точните нива на оборудване ще станат ясни през януари. Междувременно Dacia предлага последни бройки от стария Logan, с дизелов двигател, за 22 690 лева.

 

Снимка: Getty

 

1. Dacia Sandero MY19 - 14 810 лева

Последни остатъци от предишното поколение на Sandero. В базовото ниво колата е с еднолитров атмосферен мотор със 73 конски сили максимална мощност и 5-степенна ръчна трансмисия.

Оборудването не е точно богато: 15-цолови стоманени джанти, ръчни стъкла, и дори без радио. За малко над 19 000 лева обаче можете да имате климатик, радио с USB и AUX, и eлектрически стъкла отпред.

 

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. , редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа