Светлана Шаренкова за Николай Добрев: Избирах Съгласието и Разума!

И се питаме – напразна ли бе саможертвата на Кольо Добрев, който на 19.10.2020 г. би навършил 73 години!? Историята сигурно ще отсъди без емоция и без страст...

 

На 4 февруари се навършиха 23 години от драматичните събития на студената зима 1997 г., когато България бе на ръба на гражданската война.

Тогава БСП се отказа от властта дадена й на свободни избори от българските граждани и върна мандата за ново правителство, което трябваше да бъде оглавено от Николай Добрев – секретар на партията и вътрешен министър.

Целта на този акт на Николай Добрев и съратниците му беше да се постигне граждански мир и да не се пролее кръв в името на бъдещето на България. Тогава Добрев прояви едни от редките лидерски качества свойствени на отговорния политик – мъжество, морал и себеотрицание. И изгоря от коварно заболяване след броени месеци.


През април същата 1997 г. имаше извънредни избори и едно от ярките послания на Добрев в кампанията на БСП беше: „Аз вярвам в лявата идея! Знам, че в дългия си път човечеството не е измислило нищо по-чисто и по-благородно от свободата, справедливостта и солидарността. Вяр¬вам, че е близо денят, в който партията на социалистите – пречистена и преродена, отново ще започне да побеж¬дава с опита, мъжеството и мъдростта си...

Изберете силата на съгласието и разума. Дайте подкрепата си на Демократичната левица. Заедно пос¬рещахме бедата, рамо до рамо ще дочакаме и радостта, и победата!”
Като четем тези думи на Николай Добрев се впечатляваме (с тъга и съжаление), колко актуални са те и днес!

И тогава на улиците и площадите на България бяха излезли младите (импулсивно или подстрекавани) и те отново искат Промяна!

Промяна на управлението на България и на политическия модел! Те искат нормалност – демократична, правова и социална България. Искат нормалност!


И тогава, както и сега, властта имаше възможност да маневрира и да се задържи със сила, манипулации или пари. И тогава „великите сили” бяха чистофайно неутрални, но БСП, като държавноотговорна партия, за първи път в дългата си история се отказа от властта доброволно! Направи го „без кръв”, с едничка цел – да има мир в името на просперитета на българите и държавата, на която й предстоеше членство в Европейския съюз. С идеята да останат нашите деца да живеят тук в Отечеството, за да работят, да се реализират и да отглеждат децата си на родна земя.


Много от тези мечти и желания на Николай и другарите му след 23 години се оказаха фикция и напразни надежди. По улиците и площадите на София, Европа и света протестират днешните будни българи, които отново искат свобода и демокрация, върховенство на закона, равенство, справедливост и визия за България в многополюсния свят!


И се питаме – напразна ли бе саможертвата на Кольо Добрев, който на 19.10.2020 г. би навършил 73 години!? Историята сигурно ще отсъди без емоция и без страст, но е факт, че България от 13 години е равноправен член на Европейския съюз, а БСП пак достойно отстоява социалистическите идеи и принципи като единствената опозиционна партия в България начело с председателя Корнелия Нинова!
В живота и в политиката срещаме добро и зло, добродетели и пороци, но от всеки от нас зависи на чия страна ще застане, за да може тя да победи. Николай направи своя достоен избор, ще можем ли ние да продължим пътя му. Вярвам, че – да!

 

 

Проф. Светлана Шаренкова

Станете почитател на Класа