Задава ли се краят на ерата на банковите филиали?

В момента най-голямата германска банка Deutsche Bank има точно 511 филиала. По време на кризата с коронавируса тя временно затвори около 200 от тях, но отдавна всички бяха отново отворени. Но това няма да продължи дълго: Най-голямата германска финансова институция възнамерява в близко бъдеще да затвори всеки пети клон - и този път завинаги.

Проблеми с връщането в офиса може да ускорят процеса - не само в Европа. Ръководителят на най-голямата американска банка JP Morgan Chase Джейми Даймън всъщност искаше да сложи край на работата от вкъщи. Банката обяви през миналата седмица, че водещи служители от банкирането на дребно трябва да се върнат в офисите си най-късно до 21 септември. Това се отнася за офисите в Ню Йорк, както и в Лондон. Но се оказва, че планът не е толкова лесен за изпълнение, колкото се очакваше.

Някои трейдъри бяха изпратени вкъщи малко след анонса, тъй като служител даде положителен тест за вируса Sars-CoV-2. Подобна е ситуацията с конкурента Goldman Sachs, а също и с британската банка Barclays, която искаше да създаде нова норма в офисите след месеци на работа от дома, предава Bloomberg. Но ситуацията на Острова се промени бързо след изявленията на премиера Борис Джонсън от вторник, с които той призова сънародниците си да работят от дома колкото се може повече.

Плановете на най-голямата германска финансова институция дават да се разбере, че коронакризата отново ускорява процеса по свиване на клоновете, който продължава от години. Известно е, че и други финансови институции затварят клонове - и по този начин реагират на пандемията. Ралф Хинч, управляващ директор на консултантската фирма Consileon, предполага, че тенденцията ще продължи да бъде „очевидно към по-малко клонове“.

Това определено е сигурно за Deutsche Bank: Целта е да имаме 400 клона, обясни Филип Госоу, ръководител на подразделението за частни клиенти в Deutsche Bank, във вторник на конференцията на Handelsblatt „Бъдещото банкиране на дребно“. Според Госоу планираното закриване на около 20 процента от всички клонове важи основно за централните градски райони, където Deutsche Bank има по няколко клона. Там имало „възможности за консолидация“.

Банката се стреми да намали броя на филиалите възможно най-бързо, подчертава мениджърът. На въпроса за това колко работни места са застрашени, Госоу не пожелава да даде отговор.

Според директора на Consileon Хинч Deutsche Bank може да стигне още по-далеч. Други частни банки в Германия се справяли с по-малко от 400 клона. С почти 300 търговски обекта те са „добре представени“ и могат да осигурят покритие в цялата страна.

Пандемията обаче разкри двете страни на работата от вкъщи. Едната е ясна - самите компании пестят разходи за офиси, консумативи, а служителите - от транспорта. Но шефовете на банките се тревожат за производителността и корпоративната култура, ако служителите бъдат заставени да работят по-дълго от вкъщи. През миналата седмица шефът на JP Morgan Даймън се оплака, че производителността на банката му страда значително в понеделник и петък. Освен това по-младите служители често се чувствали изключени. А при това точно трейдърите, които работят от вкъщи, са генерирали рекордно високите продажби през последното тримесечие.

JP Morgan иска да върне до 50% от служителите обратно в небостъргача си в Ню Йорк. Goldman Sachs планира система за ротация, която ще позволи на служителите да работят вкъщи една седмица, а на следващата седмица - в офиса. Но сегашните случаи на заразяване застрашават плановете за връщане в офисите, коментира в свой анализ Bloomberg.

 

Служителите се страхуват от йо-йо ефект, който в края на краищата може да навлече повече вреди, отколкото ползи на сътрудничеството и фирмената култура. „Кой иска да се върне в офиса, ако постоянно се страхува да не бъде заразен от колеги?“, казва дилър в банка на Wall Street, който предпочита да остане анонимен.

Въпреки че броят на заразените с коронавирус в Ню Йорк, предишния епицентър на пандемията в САЩ, е на ниски нива от седмици, това е важен сигнал за банките, че силно заразният и смъртоносен вирус все още трябва да се приема сериозно.

В момента градът се подготвя за втора вълна от инфекции през есента и в същото време позволява на ресторантите да приемат отново посетители на закрито от края на септември. Училищата и музеите също ще бъдат отворени отново.

От седмици политици, топ мениджъри и служители обсъждат правилната стратегия за връщането на работа. Пандемията потопи Ню Йорк в дълбока криза. В Манхатън са празни все повече апартаменти и офиси, а градът се оплака от отпадане на  данъчни приходи за милиарди долари.

„Наистина подтикнах изпълнителните директори да наредят на служителите да се върнат обратно в техните офиси“, призна Джеф Блау, ръководител на агенцията за недвижими имот Related  в интервю за Bloomberg в края на август. Защото ресторантите и търговците също биха се възползвали от това.

Но това поставя на преден план цял набор от предизвикателства, включително за банките. Дори простото транспортиране на служители в асансьорите при спазване на правилата за отстояние ще доведе до големи закъснения. Дори и най-модерните офисни небостъргачи са проектирани така, че възможно най-много хора да могат да бъдат транспортирани навътре и навън възможно най-бързо.

 

 

Междувременно JP Morgan се опитва да успокои служителите си: налице е "много ограничен брой случаи на заразени", които нямат нищо общо с връщането в офиса, казват от банката. „Можем бързо да преразгледаме плановете си, ако видим тревожни тенденции“.

Не всички банки обаче налагат бързото връщане в офиса. Служителите на Deutsche Bank в Ню Йорк могат да работят от вкъщи до средата на 2021 година. Тогава трябва да се преместят в новия офис в Сентръл Парк. А Bank of New York Mellon заръча на служителите си да работят от дома в остатъка на годината.

Междувременно UBS обмисля да оборудва служителите си в подразделението си за банкиране на дребно в Лондон с така наречените очила за добавена реалност. С помощта на Hololens от Microsoft атмосферата на оживен трейдърски етаж може да бъде пресъздадена, без служителите да напускат домовете си.

Обратно в Германия, където насред пандемията банките преразглеждат плановете си за клоновете си. По същество има две причини за нарастващите стремежи за намаляване на броя клонове. От една страна, натискът върху разходите продължава да се увеличава, тъй като финансовите институции трябва да се съобразяват с повече лоши заеми и свиващи се печалби в резултат на пандемията. Отрицателните лихвени проценти в еврозоната също се разглеждат като постоянна тежест. Финансовите институции се опитват да намалят разходите чрез затваряне на клонове.

От друга страна, дигитализацията на бизнеса и все по-широкото използване на онлайн банкирането означават, че клоновете опустяват все повече. Въпреки че все още няма подробни данни за бранша, наблюдателите предполагат, че вследствие на коронакризата повече клиенти от всякога осъществяват своите банкови услуги онлайн. В зависимост от проучванията до около 90% от потребителите заявяват, че използват предложения за цифрово банкиране.

Госоу цитира предисторията за подновения стремеж за орязване на клоновете - клиентите ще използват онлайн и мобилно банкиране повече от преди. „Мисля, че клиентите искат повече съвети, но консултациите ще се случват все повече извън клона”.

В допълнение, много прости консултантски процеси могат да бъдат автоматизирани. През последните години Deutsche Bank вече се раздели със значителна част от клоновата мрежа. През 2010 г. банката все още имаше 835 клона.

Свиването на филиалите е ясно доловимо и когато се разглежда цялата индустрия. Броят на банковите обекти в Германия е спаднал до почти 27 хил. в края на 2019 г. - с почти една трета по-малко от броя им преди десет години. Консултантската компания Moonroc дори очаква по-нататъшен спад към 11 хил. през 2030 г. Партньорът на Moonroc Торстен Стуска обяснява: „Вече не се нуждаем от банкови клонове за прости услуги“.

Дори синдикатът от сектора на услугите Verdi показа разбиране за плановете на Deutsche Bank, но настоява за спазване на правата на служителите. Ян Душек, ръководител на специализираната група за банките във Verdi, смята, че е „фундаментално правилно“ Deutsche Bank да преразгледа и доразвие своята клонова мрежа.

„Това обаче не трябва да остане просто мярка за спестяване на разходи“. Освен това трябва да се вземат предвид интересите на служителите. „Те не само са защитени от уволнение чрез колективен трудов договор, но има и критерии за разумност за преместване на други места“, подчерта Душек.

 

 

Ако банките възнамеряват да спестят значителни разходи в хода на закриването на клонове, това би трябвало да е възможно само при значително намаляване на работните места. А германската централна банка Бундесбанк наскоро уточни в анализ, че въпреки консолидацията в части от бранша и въпреки изтъняването на клоновата мрежа разходите за персонал все още представляват почти 50 процента от общите административни разходи. В случая на спестовните банки този дял е дори 62 процента, в случая на кооперативните банки - 57 процента. „Това по същество отразява техния интензивен бизнес модел с много клонове нагъсто“, коментира Душек. 

 

Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Станете почитател на Класа