Президентска република?

ледам, че все по-често се призовава за президентска република. Но ще е добре да мислите (което сигурно за повечето от вас е несвойствена дейност), преди да ви обхване стадното чувство. Срещат се, макар и рядко, призиви първо да се мисли, а после да се действа, които ще се опитам да обобщя.

Да се даде огромна власт само на един човек, не е най-умното нещо, което можем да направим. Преди 30 години скачахте, защото не искахте една партия да управлява, сега ще скачате, за да върнете еднопартийната власт? Сега е Радев, но кой ще е следващия път? Нали се сещате какви си ги избирахте досега – Костов, царя, Бойко, Плевнелиев и т.н., а после се чудите как да се отървете от тях. И най-важното тук е, че никой от тях не беше съден за престъпленията, които е извършил. Което пък от своя страна стимулира следващите да извършват още по-нагли престъпления.

Ако сега харесвате Радев, дали пак ще го харесвате, когато му дадете цялата власт? Дали цирковете около него и Гешев не са предварително планирани с определена цел. Тук ще цитирам мнение от мрежата: „Само се чудя как Гешев положи клетва да спазва Конституцията като не я разбира?“ Не знаех, че да назначиш на работа бъдещата си жена е държавна измяна. Отиде половината население по тоя член, Гешев! Някой много иска да направи президента Радев национален герой и да му осигури втори мандат…“

 

 

Надявам се, че сте забелязали какво говорят политиците като са в опозиция и как рязко си сменят мнението, когато се сдобият с власт. Да не забравяме и какво служебно правителство назначи Радев, което тръгна уж да разследва червенотиквеничетата на Бойко, но отново нямаше наказани, въпреки че всички знаем, че злоупотреби има, и то не малко. Да не говорим за заигравките на Радев с една държава за управление на водите ни, както и фактът, че не направи нищо, за да спре ЗСУ. Все още няма наложено вето върху СЕТА и се надявам, поне от кумова срама, да го направи. Иска да прави промени в Конституцията, но никой не знае какви точно ще са те, и да не се окаже, че са същите, каквито искат и грантовите НПО-та? Също така силно се съмнявам, че случаен човек ще бъде допуснат до такъв висок пост, тъй като сигурно вече сте се сетили, че държава ни се управлява от външни сили. И все пак има някаква малка вероятност бездействието на президента по определени въпроси да се дължи на съветите, които получава от знайни и незнайни субекти и той всъщност да не осъзнава докъде могат да доведат те в даден момент.

Тези, които твърдят, че като направим държавата президентска ще спестим едни разходи за заплати на депутати, ще замоля да ми дадат пример, тъй като явно са големи капацитети по темата, за президентска република, в която няма парламент и не се плащат излишни заплати. Същите ще посъветвам да проверят колко излишни пари се дават на грантови НПО-та, които изпълняват заповедите на задграничните си господари, а също ще запитам защо не искат тяхната забрана…

Това, с което мога да се съглася е единствено да се даде повече власт на президента и то такава, при която рискът от злоупотреби е сведен до минимум. Например да може да инициира референдуми. Така, когато има несъгласие между него и изпълнителната власт, гражданите да могат да вземат окончателното решение.

Наясно съм, че повечето от вас (дори да не го осъзнавате) всъщност не обичате свободата, защото тя изисква отговорност и може би затова си търсите лидери, на които да я прехвърлите. Или пък често я бъркате със свободията. И как, когато вие не сте отговорни, изисквате от някой друг да бъде такъв вместо вас? Как очаквате някой да ви уважава, когато вие не уважавате сами себе си и се кланяте и позволявате на властимащите да ви тъпчат и не предприемате никакви действия?
Първо трябва да промените себе си и тогава може да очаквате да се случи така желаната промяна и в България.

 

 

wordpress.com

Станете почитател на Класа