Козът на България в битката за Фолксваген

Турция не бива да се подценява, но и България държи важни козове - има цяла поредица от фактори, които увеличават шансовете на България да привлече гигантската инвестиция на Фолксваген. Тук ги изброяваме:

 

 

 

Българският премиер Бойко Борисов е взел в свои ръце битката за голямата инвестиция на Фолксваген, написа тази седмица „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Малко по-рано друг германски вестник - „Ханделсблат“, цитира Борисов с думите, че България ще бъде „най-лоялният партньор на най-големия автомобилен гигант в света“.

Според икономиста Красен Станчев, обещаната от Борисов лоялност има съвсем конкретни измерения: стриктното спазване на законите, свързани с данъчната система, с управлението на собствеността и с изпълнението на договорите. Станчев поставя акцент и върху политическия аспект на планираната голяма инвестиция. Управлението в Анкара става все по-авторитарно, шансовете на Турция за членство в Европейския съюз се топят, а във външнополитически план режимът на Ердоган има трайни търкания с Брюксел и Вашингтон по въпроси, свързани с окупацията на Северен Кипър и доставките на руско оръжие.

 

Емблемата на Фолксваген

 

Общественото мнение и медиите в Германия също често критикуват плановете за инвестиция в Турция в сегашната политическа ситуация. Всички тези фактори определено увеличават шансовете на България да привлече на своя територия новия завод на германския концерн. В същото време ръководството на Фолксваген сигурно е информирано поне за няколко случая, в които България е нарушила правата на собственост и изпълненията на договорите - например скандалите с фирмата „Техномаркет“ и оплакванията на френската фирма „Белведере“ заради несправедливо третиране. Преди близо пет години нейният протест до българското правителство бе подписан от 11 европейски посланици, в това число и от посланика на Германия.

Ако Фолксваген избере България

В преговорите с Фолксваген активно участва и шефът на обединението на фирмите от автомобилостроенето в България Любомир Станиславов. По неговите думи, залогът е наистина огромен. Инвестицията на големия автомобилен концерн може да промени радикално средата за правене на бизнес в страната, тъй като очакваният икономически ефект само от първата фаза на осъществяването ѝ възлиза поне на една пета от брутния вътрешен продукт на България. „В пари това са повече от 20 милиарда лева. И тези числа изобщо не са пресилени - вижте годишния оборот на Дачия в Румъния, който възлиза на 9 милиарда евро“, посочва изпълнителният директор на „Аутомотив Клъстер“.

Красен Станчев е по-скептичен. Той смята, че максималният ефект от благоприятен за България избор би възлизал на не повече от 7-8% от БВП на страната. Според Станчев, България е пренебрегнала подобни и дори по-големи инвестиции като намерението на „Шеврон“ да добива шистов газ. В същото време Станчев подкрепя твърдението на Станиславов, че обещанието на Анкара годишно да изкупува с пари от държавния бюджет поне 40 000 автомобила за нуждите на турската администрация е фрапиращо нарушение на членството на Турция в Европейския митнически съюз. И особено на ратифицираните от Анкара споразумения по глава „Конкурентоспособност“ като част от половинвековния преговорен процес за приемане на страната в ЕС. Подобна нерегламентирана държавна помощ, както и дадените гаранции за покриване на евентуални загуби за концерна в Турция, влизат в остро противоречие с директивите на ЕС за закрила на свободната конкуренция, единодушни са двамата експерти. Станиславов обаче допълва, че много от финансовите обещания за бонуси от двете съседни държави, конкуриращи се за инвестицията на Фолксваген, ще останат тайна и след финализиране на сделката.

„Няма как проблемите във вътрешната и външната политика на режима на Ердоган да не повлияят върху решението на Фолксваген за такова голямо капиталовложение, каквото на Балканите се случва веднъж на 20 и повече години. Въпреки това Турция не бива да се подценява - тя има своите предимства и лостове за влияние“, припомня Станиславов. Шефът на „Аутомотив Клъстер“ говори и за ролята на германската провинция Долна Саксония, която притежава 20% от акциите на Фолксваген. Защото държавната „златна акция“ и блокиращата квота могат да повлияят върху крайното решение на концерна. Известно е освен това, че германските социалдемократи, които управляват както в коалиционното правителство в Берлин, така и в провинциалното в Долна Саксония, остро критикуват орязването на правата на хората, заети в турската икономика.

"Роля могат да изиграят и напълно неочаквани събития"

И по въпроса за ролята на политиката Красен Станчев е по-скептичен. Икономистът припомня, че в подобни случаи държавните и провинциални държатели на акции обикновено подкрепят онези решения за нови капиталовложения, които са икономически по-обосновани и по-изгодни за печалбите на предприятията и запазването на работните места.

„В решението за избора на локация за новата инвестиция на Фолксваген роля могат да изиграят и напълно неочаквани събития, като неотдавнашното силно земетресение с епицентър в окръг Маниса в Югозападна Турция“, казва Станиславов и припомня, че според съобщения в медиите заводът на Фолксваген вероятно ще бъде построен именно там.

Експертът не крие недоволството си, че около инвестицията на германския концерн се е вдигнал прекалено много медиен шум. Преди време и българският премиер Бойко Борисов каза пред Дойче Веле, че „ще спечели този, който най-малко говори“.

Бележка на редакцията: Междувременно очевидно се е променила както ситуацията, така и нагласата на Борисов. И е възможно тъкмо медийната дискусия и политическият аспект в крайна сметка да наклонят везните в полза на България.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа