Дори при предсрочни избори едва ли ще има разпродажби на БФБ

През последните седмици родният фондов пазар запазва негативния си тренд от последната година. SOFIX достигна най-ниските си стойности, отчетени през януари. Оборотът на търговия на БФБ намалява, като през последния месец само 5,4 млн. лв. е изтъргуваният обем на акции включени във водещия борсов индекс, обобщава ситуацията от последните седмици пред Investor.bg изпълнителният директор на УД "Реал Финанс Асет Мениджмънт" Даниел Димитров. 

 

https://www.investor.bg/images/photos/0258/0000258718-article3.jpg

 

Според него след публикуването на одитираните отчети за 2018 г. последните седмици са бедни на корпоративни събития, които могат да раздвижат търговията с акции на българските публични компании. Единствено Общите събрания на акционерите привличат внимание, основно заради решенията, свързани с разпределението на натрупаните печалби.

"От вече проведените събрания акционерите на „Елхим Искра“ АД, „М+С хидравлик“ АД, „Стара планина Холд“ АД, „Корадо България“ АД, „Кораборемонтен завод Одесос“ АД и „ЕМКА“ АД взеха решения за разпределяне на дивидент от печалбата натрупана през 2018 г. Други компании тепърва свикват своите събрания, които трябва да се проведат в срок до 30 юни. Възможността за реализиране на дивидентна доходност обаче не стимулира инвеститорите да купуват акции. Цените на акциите на посочените дружества са близо до най-ниските в рамките на последните 12 месеца", коментира Димитров.

Той отдава липсата на доверие на инвеститорите към родните компании на комбинацията от външни и вътрешни фактори. От една страна - забавянето на икономиките на основните търговски партньори на страната в Европейския съюз, търговската война на САЩ с Китай, Brexit са най-важните, но не и единствени причини инвеститорите да са предпазливи при инвестициите си в развиващите се пазари. От друга страна налице са и вътрешни причини, убеден е той. Политическата нестабилност у нас преди изборите за Европейски парламент, корупционните скандали и конфликтите между партиите в управляващата коалиция повишават политическия риск в страната.

"Към настоящия момент не очаквам подобрение нито при външните, нито при вътрешните фактори. В случай че ПП ГЕРБ остане втора сила на изборите за Европарламент, е възможно да се стигне и до предсрочни парламентарни избори по-късно тази година. Това обаче надали ще доведе до масирани разпродажби на акциите на БФБ. Рисковите играчи отдавна не са фактор на местния пазар, а големите пакети от акции се държат от институционални инвеститори с дългосрочен хоризонт", обобщава Димитров пред Investor.bg.

автор Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа