КОЙ командва в Министерството на икономиката?

Няколко месеца след като в. Капитал писа за проблемите в Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ все още на дневен ред стои въпросът КОЙ реално управлява тази програма?

 

 

 

На практика Християн Султанов е определен за главен директор и Ръководител на Управляващия орган, но предвид липсата му на всякакъв експертен и управленски опит, по-скоро всеобщото мнение е, че той е „послушна пионка“, който подписва без да възразява на дадените нареждания.

Най-голям е проблемът с администрирането на нередности по програмата – бенефициентите са подложени на ежедневен тормоз от страна на отдел „Законодателство, вътрешен контрол, и нередности“, които извършват нерегламентирани внезапни проверки на място, дори в случаите, когато няма постъпил сигнал, след което налагат финансови корекции, някои от които стигат до 100% от финансирането.

Недоумение буди и фактът, че след няколкото статии по темата, както и множеството жалби от пострадали бенефициенти до Инспектората на Министерството на икономиката и Централното координационно звено в Министерския съвет, не се предприемат мерки по отношение на работата на този отдел.

 

https://www.manager.bg/sites/default/files/styles/page_article/public/mainimages/min._ikonomikata_0.jpg?itok=D6eRNp-c

 

Жалбите са конкретно срещу началника на отдел „Законодателство, вътрешен контрол, и нередности“ г-жа Гинка Тодорова, която се ползва с протекциите на министъра на икономиката и доскорошния му съветник по програмата Любомир Ганчев.

 

0a

 

Самият министър не само, че е запознат с ширещия се административен произвол, но очевидно го одобрява и смята за правилен, без дори да си дава сметка, че той е бил подведен да подписва незаконосъобразни резолюции и решения за финансови корекции, които впоследствие масово се обжалват по съдебен ред.

Твърденията в жалбите на бенефициентите се потвърждават и в одитните доклади на различните контролни органи (Сметна палата, ИА „Одит на средствата от ЕС“, дирекция АФКОС към МВР), които съдържат остри критики и констатации за сериозни пропуски по отношение на администрирането на нередностите по програмата – неспазване на нормативно регламентирания срок за разглеждане на сигнала за нередност, липсата на прозрачност и еднакъв подход в решаването на сходни казуси и т.н.

Някои от тези констатации са оценени с изключително висок риск за функционирането на системите за управление и контрол, което потенциално би могло да рефлектира върху спиране на плащанията по програмата от страна на ЕК.

В доклад на Сметна палата, публикуван на bulnao.government.bg/bg/articles/dokladi-128 се открояват следните констатирани нарушения, свързани с нерегистриране на сигналите за нередност в деловодната система на Министерството на икономиката, забавяне в разглеждането на сигналите, извън три месечен срок от датата на получаването на сигнала с писмен акт , относно наличие или липса на нередност, невъвеждане на резултатите от извършените проверки в Информационната система за управление и наблюдение, в резултат на които е направено заключение за недобра организация и пропуски пор отношение на администрирането на нередности.

Независимо от констатациите и дадените препоръки, обаче, липсват предприети действия, което води до извода, че това е одобряваният маниер на работа по програмата , който ще се прилага занапред.

 

Станете почитател на Класа