Китайското предупреждение, маскирано като хвалба

Започва Народният конгрес в Пекин: в хотелите на столицата са настанени делегации от цялата страна, вестниците изработват специални страници и притурки, а държавната телевизия интервюира с охота делегати, които щъкат наоколо в национални облекла. В продължение на десет дни Народната република ще е заета със себе си. А светът? Той е вторачен в едно число: китайския икономически растеж. Ако Китай слабее, светът също отслабва, пише в свой анализ германският Süddeutsche Zeitung.

 

Китайското предупреждение, маскирано като хвалба

 

6,0 до 6,5 процента икономически растеж това е новото задание на Пекин. Това е най-слабият растеж от почти три десетилетия насам. „Натискът над китайската икономика продължава да се увеличава", заяви във вторник премиерът Ли Kъцян при откриването на форума пред близо 3000 делегати в Голямата „Зала на народа“. Това предупреждение, както обикновено, бе опаковано и като самопохвала.

След час и четиридесет минути Ли Къцян приключва със словото си и започват числата. Както някога в Кремъл – на Съветския съюз, журналисти и учени оценяват годишния доклад дума по дума всяка година. Така те се опитват да получат впечатление накъде се движи страната, какви са приоритетите на правителството и какви са властовите отношения в комунистическата партия. За съжаление, ръководството на Китай е черна кутия.

Колко пъти Ли Къцян споменава главата на партията Си Дзинпин и колко пъти с благоговение го нарече „ядрото на централния комитет на партията?“. 13 пъти е споменат Си Дзинпин, шест пъти – в съчетание с „ядро“. Колко често той говори за идеите на Си Дзинпин за социализма в китайски стил? Четири пъти. Не се ли появяват термини като „иновация“ или „замърсяване на въздуха“ по-рядко, отколкото в предишните доклади? Преди година той спомена "иновации" 59 пъти, тази година има само 43 споменавания. Замърсяването на въздуха, което бе премълчано напълно през 2018 г. в настоящата реч, в края на краищата е споменато два пъти.

За сметка на това Ли Къцян не спомена проекта „Произведено в Китай 2025". В доклада си преди четири години Ли въведе този термин за първи път. Онова, което тогава започна да се споменава като лозунг, се превърна след това в най-голямата програма за индустриална политика в света. Десет сектора се насърчават от китайското правителство със стотици милиарди евро. Неравностойната конкуренция е предизвикателство за компаниите по целия свят и една от причините за търговския спор между САЩ и Китай. През 2018 г. Ли Къцян споменава "Made in China 2025" два пъти. От няколко месеца обаче китайската преса вече не може да пише за нея - „Произведено в Китай 2025“ притихна, за да не провокира повече Вашингтон.

Станете почитател на Класа