Раду Магдин: Беше политическо решение България и Румъния да бъдат държани извън Шенген

Успешно европредседателство за Румъния въпреки политическите сътресения прогнозира пред БНР румънският анализатор Раду Магдин, който ръководи компания за стратегически анализи в Букурещ. Според него страната му е готова да финализира излизането на Великобритания от Евросъюза през март, но оставащите месеци няма да са достатъчни за постигането на консенсус по бъдещия европейски бюджет.

Магдин изразява съмнения относно идеята, че румънското евролидерство може да бъде белязано от приемане на България и Румъния в Шенген.

 

 

“Проблемът никога не е бил липсата на подкрепа от страна на Европейския парламент или Европейската комисия. Докато все още има опозиционно настроени държави-членки твърде оптимистично е да се каже: “Да, всичко ще бъде наред”. Смятам, че ако Европа е мъдра, а Брюксел разбере, че не трябва да има повече деление по линията изток-запад, след повече от десетилетие чакане, ще е крайно време България и Румъния да бъдат допуснати в Шенген. Двете държави са готови от години. Беше политическо решение да бъдат държани извън пространството. България и Румъния заслужават да бъдат вътре”.

След официалното откриване на председателството в атмосфера на протести, утре Румъния ще представи приоритетите си пред Европарламента в Страсбург. Анализаторът коментира:

“Искаме да покажем, че можем да бъдем добри лидери на европейско равнище. Важно е да отбележа, че нивото на конфликт в Букурещ е различно от ситуацията в Будащепа, Рим и Варшава. Предимството ни е, че не става дума за идеологическо противопоставяне. Борбата в Букурещ е за повече власт и да бъде ли сменена системата, което се отразява и на ниво борба с корупцията. Противопоставянето не по оста лява-дясно, консервативен или прогресивен, да бъдем повече или по-малко европейци. Румъния има своята специфична посока в ЕС. Това означава и възможност за гъвкавост при взимането на решение. Ще ви дам конкретен пример. В сравнение с други страни от Източна Европа, Румъния оказва съдействие в сферата на миграцията и доказва, че е конструктивен партньор. Това показва, че можем да отбележим важни точки на европейско ниво и по посочените теми. … Не съм сигурен, че ще се стигне до съгласие през следващите 6 месеца по бъдещата финансова рамка, но ще направим необходимото що се отнася до Брекзит и е във възможностите на председателството. Европа прави максималното в ситуация на криза. Това е момент, който предоставя възможности. Предимството ни е, че Румъния действа гъвкаво въпреки политическите сътресения”.

Станете почитател на Класа