Какво се случи до 05.01.2019 година

Седмичен обзор:

 

– Без съмнение събитието на седмицата е новогодишната реч на Президента Радев. За първи път вместо с нищо незапомнящи се слова, президент на България посочи истината за състоянието на държавата, проблемите и скандалите. За първи път запомняща се за дълго време реч. Която раздразни тези, които са близо до трапезата на властта и празнуващи по скъпите курорти и просълзи тези, които посрещнаха новата година в мизерия. Части от един и същи народ. Не знам дали мога да я сложа в класацията „Речи, които промениха света”, но със сигурност влиза в класацията „Речи, които промениха България”. Особено във времена на лицемерие и манипулации от страна на политиците, казването на суровата истина подейства отрезвяващо на много от нас.

 

 

– Реакциите срещу новогодишната реч надминаха и най-фантастичните ми очаквания. Още в първите секунди след полунощ Премиерът-Слънце поздрави народът, като заяви, че е готов да надгражда /не разбрахме точно какво/ и особената си гордост, че сме лидер на Западните Балкани. Това, естествено, докара до екстаз пенсионерите, които посрещнаха Новата година с пенсии от по 200 лева, като благодарение на безкрайно щедрата душа на Премиера-Слънце, можаха да си позволят и лукса за по някой и друг кренвирш или кюфте на празничната трапеза. Бяха мобилизирани политолози, журналисти и дори самата Мадам В, които да обяснят на народа, че истината е спорна, а новогодишното слово трябвало да бъде позитивно, нямало значение какво е положението. Както се казва, така и така загиваме, поне да ни е спокойно в комата. Още по-интересно беше, че речта на Президента Радев беше сравнена по дължина с тази на Путин /защо не на Тръмп или Меркел, не стана ясно/. Били еднакво дълги. Е, Мадам В. си знае, явно ги е мерила.

– Сагата с електронните винетки придоби мистични измерения. Въпреки дадените над 7 милиона лева, сривът в софтуера беше почти незабавен. Въпреки това, по време на краткото му действие АПИ установи, че всеки трети българин е мошеник. За разлика от тях, разбира се. Те в праведния си гняв от мошеничестващия български народ, си тръгнаха от пресконференцията, за да не ги налазят и за успокоение си купиха два джипа за 220 000 лева. Ами така де, те са си свършили работата. Който не е успял да придобие заветната ел.свинетка, ще го глобяват. Няма само с едни и същи джипове да се возят, я!

– Премиерът – Слънце веднага обясни, че е имало хибридна атака, поради което системата за ел. винетки се е провалила. Споровете дали по Северната тангента да има винетки стигнаха до измерения, каквито липсваха например при обсъждането на държавния бюджет, както и въвеждането на таксите. Но покрай това си припомнихме математиката и се оказа, че тангентата всъщност не е тангента, а нещо друго. Във величието си, Премиерът-Слънце РАЗРЕШИ по тангентата да се пътува без винетка. То не че има как да се пътува С винетка, защото такива не се продават в момента, ама принципен въпрос.

– Оказа се, че в някои градове не може да отидеш и до гробищата, ако нямаш винетка. Не се разбра дали и за покойниците е необходима, за да ги погребат. Направо да им я лепнат на челото, да не ги глобят по пътя към оня свят! Подлъгани от великодушието МУ, кметове на общини побързаха и те да поискат освобождаване на някои околовръстни пътища от винетки. Но ТОЙ още не е решил. Явно ще мисли. Има време, то и без това до 15-ти няма да се искат винетки. Явно в наивната си доверчивост, гербавите са решили, че ще успеят да се справят с проблема за 10 дни. Спомням си Търговския регистър и не искам да коментирам повече…

– Военният Министър загадъчно заяви, че може да се наложат военни действия. От кого, къде, кога и защо, на никого не стана ясно. И най-вече – с какво? В този аспект се чудя дали изобщо е необходимо да се купуват Ф-16, то ако има военни действия преди това, изобщо няма да ни трябват. А ще е много тъпо завоевателите да ни се смеят. Да се излагаме пред чужденците! За всеки случай си припомних какво се прави при бомбардировки и ядрен удар и си купих няколко хартиени кесии и бял чаршаф.

– Вавилонската тема рязко навлезе в България. Пекинската патица в новогодишното си поздравление изрази надежда за спокойствие в този „земетръсен балкански Вавилон”. В същото време Мамин Тотев в Пловдив строи Вавилонска кула по средата на най-оживения булевард за откриването на събитието „Европейска столица на ХАЛТУРАТА 2019”, която кула според вещото око на старите пловдивчани, наподобява монтирана от винкели трибуна на селски стадион. Но пък си имаме 20 000 одеялца и шалчета, който има желание да се обеси на кулата. А самата фондация „ Пловдив – европейска столица на културата 2019” рекламира събитието като „Откриване на бул. „Цар Борис Трети ОСВОБОДИТЕЛ”. Дотук ще спра с коментарите за събитието, защото гаврата с любимия ми град ми идва нанагорно.

– Първото българче за 2019 година НЕ БЕШЕ БЪЛГАРЧЕ! Родено от 15-годишна представителка на недосегаемите. 30-годишната баба заяви, че се радват на чавето и ще продължават с борбата срещу демографската криза. Със сигурност ще я спечелят, ако само гледаме и ги издържаме. За разнообразие предлагам държавата да дава същите пари на българките, за да си стоят в къщи и да си гледат децата. А не КРИБ да настояват българките да не се глезят и лигавят, а веднага да се връщат на работа, ако може и изобщо да не раждат деца, както и да не ползват платен отпуск, защото бизнесът страдал.

– Дойде Новата 2019 година! Честито, българи! Честити ви нови придобивки, честито ви лидерство на Западните Балкани, честито ви успешно приключило ПредЦедателство, честито ви надграждане….а, и между другото, честити ви нови винетки, данъци, такси, цени на ток, вода, газ, хранителни и други стоки! Нова година – нов данък! За късмет! Пенсионерите да стискат зъби, ако може да карат само на слънчева светлина и фотосинтеза, може и да доживеят до юли, когато рязко ще увеличат пенсиите до цели 209 лева. Малдивите са техни! Това, че има нов механизъм за преизчисление на пенсиите от новата година и на практика много пенсии са намалени, е дребен проблем. Според управляващите. Бъдете силни и смели, все пак сме лидери на Западните Балкани, колко му е, шест месеца без храна, няма да видите как ще минат.

И отново: Честита Нова Година! Да си пожелаем да я запомним – с това, че ще направим история, с това, че ще изберем пътя си. Да си пожелаем за всички българи най-вече здраве и сили да понесем изпитанията, както и много любов и щастие от близките ни. Нека да бъдем заедно като народ в тази година и да вземем решенията за бъдещето си ние.

Бог да пази България!

 

 

Станете почитател на Класа