Петрол vs електричество: Кой ще надделее?

Петролът е изправен пред три предизвикателства, които заедно могат да се окажат непреодолими, пише енергийният експерт Ферейдун Сиошанси от Energypost.

От друга страна имаме електроенергията, която продължава да завзема позиции в сектора на глобалната енергетика.

Петролът срещу електричеството?

Двата основни компонента на енергетиката са коренно различни форми на енергия. 

Първата реакция на повечето хора е да признаят непропорционалната доминация на петрола спрямо електричеството по отношение на осигуряването на по-голямата част от глобалните енергийни нужди – електричеството представлява по-малко от 20 на сто от крайното енергийно потребление в световен мащаб, или половината от потреблението на петрола.

Но бъдещото надмощие на петрола вече не е гарантирано.

Търсенето на петрол вече не нараства с темповете от преди години.

Поглеждайки напред, ще видим, че консумацията на електроенергия нараства много по-бързо, отколкото консумацията на петрол – тенденция, която ще направи електричеството равностойно на петрола до 2040 г., ако не и по-рано, смята Сиошанси.

Това вече се забелязва в редица държави.

Не е изненадващо, че има хора, които заключват, че най-добрите дни на петрола са останали назад в миналото.

Кой и защо би казал подобно нещо?

Според Сиошанси има три основни причини:

- Първо, засилващата се конкуренция от страна на електрическите превозни средства и като цяло на електрифицирания транспорт се очаква да „изяде“ най-важната и печеливша част от петролния бизнес – транспорта, като намали търсенето на бензин и дизел;

- Второ, продължаващият натиск за ограничаване на въглеродните емисии, тъй като глобалната икономическа система бавно, но сигурно се насочва към нисковъглеродните енергийни ресурси – изобилните и все по-евтини възобновяеми енергийни източници;

- Трето, инвеститорите и застрахователните компании, включително няколко големи инвестиционни фондове, които започват сериозно да мислят за намаляването на рисковото излагане на климатичните промени, тенденция, която затруднява всеки бизнес с тежък въглероден отпечатък.

Тези тенденции вероятно ще натрупат инерция въпреки възгледите на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, която отново заложи на изкопаемите твърди горива като въглищата и на петролната експанзия.

 

Илон Мъск

 

Бъдещето на енергията бавно, но сигурно се движи към електричество, генерирано предимно от възобновяеми енергийни източници с нулеви въглеродни емисии.

Защо някой би стигнал до подобно заключение, пита Сиошанси.

Първата индикация идва от Държавния фонд на Саудитска Арабия, който според медиите е придобил около 5% от американската компания Tesla и очевидно води разговори с изпълнителния ѝ директор Илон Мъск за още по-големи инвестиции в производителя на електромобили. 

Защо най-големият износител на петрол в света, чиято икономика изцяло зависи от петрола, ще инвестира в американски производител на електрически превозни средства?

Вторият знак идва от традиционните автомобилни компании, включително и от закъснялата спрямо новите тенденции General Motors (GM). Освен, че вече започнаха производството на свои модели електромобили, тези автомобилни концерни залагат на все по-автономните леки коли.

Само през последните няколко години GM, Ford и други големи компании инвестираха огромни суми в този бизнес. През май тази година фондът на японската компания Soft Bank Vision заяви, че ще инвестира 2,25 млрд. долара в новите автономни електрически модели на GM.

Защо има толкова голям интерес към автономните електромобили?

Вероятно защото производителите на конвенционални автомобили започнаха да осъзнават, че тяхното предназначение не е да бъдат в бизнеса за производство и продажба на коли, а да предоставят транспорт като услуга.

За много хора, особено за онези, които живеят в претоварените градски райони, основната цел е безопасно, бързо и евтино да се стигне от точка А до точка Б.

Кой има нужда от собствена кола, когато може да получи евтина мобилна услуга при поискване?

В своята книга „Автономия: Изпитанието да изградиш безпилотна кола и как тя ще промени нашия свят“ Лорънс Бърнс и Кристофър Шулган изчисляват, че разходите за наета кола възлизат на около 20 цента за миля (1,6 км), докато тези при традиционните бензинови автомобили собствено притежание достигат 65 цента за миля.

 

Shell, BP и Total

 

Други примери за набиращата скорост електрификация идват от европейските петролни компании, в частност Shell, BP и Total, които постепенно хеджират своите залози в бъдеше, в което шофьорите ще посещават бензиностанциите, не за да зареждат бензин или дизел, а за да презаредят своите електрически батерии.

Shell вече направи стратегически инвестиции в електромобилите, придобивайки компанията за зареждане на подобен тип превозни средства Box.

Total отиде още по-далеч като се включи в производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

Макар тези инвестиции да са минимални, в сравнение с инвестициите на същите компании на петролния пазар, все пак ще окажат ефект върху развитието на електроенергията.

Електромобилите в близко бъдеще ще достигнат повратна точка, когато тяхната цена ще се изравни или ще падне под тази за конвенционалните автомобили с двигатели с вътрешно горене.

След като търсенето на електромобили се увеличи, това ще повлияе и върху търсенето на петрол, който в момента се използва най-вече, за да задвижва огромното количество автомобили, работещи с бензин или дизел.

 

Едно близко бъдеще

 

Представете си бъдеще в държава, богата на възобновяеми енергийни източници като Германия, Дания, Хаваи или Австралия, пише Сиошанси.

Там милиони електромобили могат да служат като удобна форма за съхранение на електроенергия, генерирана от слънцето или вятъра.

Това не само ще реши въпроса с отрицателните цени, но ще позволи на собствениците на електромобили свободна мобилност с нулево ниво на въглеродни емиси

В Норвегия хората вече купуват повече електромобили, отколкото такива с двигатели с вътрешно горене, благодарение на щедрите държавни субсидии.

Американският щат Калифорния се очаква да се сдобие с 5 млн. електромобила до 2030 г., а редица други страни и градове обявиха, че ще забранят продажбите на бензинови и дизелови автомобили до 2025/2040 г.

Ниските цени на бензина ще бъдат предизвикателство за електрическите превозни средства, но дори при наличието на тези цени, оперативните разходи при електромобилите – гориво, поддръжка и резервни части, вероятно ще надделеят, предлагайки по-комфортно шофиране, повече функции, както и по-чист въздух.

 

Инвеститорите

 

Третото предизвикателство, което може би понастоящем не е в центъра на вниманието, са инвеститорите, както индивидуални, така и институционални, които все повече ще оказват натиск за ограничаването на въглеродните емисии.

Заедно тези три причини най-вероятно ще се окажат непреодолима пречка пред бъдещето на петрола.

Ако петролът загуби значителен дял от доходоносния транспортен пазар, неговото използване ще бъде значително намалено. Засилването при използването на възобновяемите енергийни източници, от друга страна, ще позволи на електроенергията да се наложи като основен елемент в глобалното енергийно потребление, донасяйки със себе си едно по-чисто бъдеще.

 

 

Станете почитател на Класа