Тодор Бояджиев разкри каква е връзката между случая "Скрипал" и "възкръсването" на Бабченко

Президентът на Украйна, буквално в момента на обявяване новината за "убийството" зае позата на Тереза Мей – пистолета още е димял когато той посочи с пръст Русия

 

 

Много общи елементи в детайлите и твърде много съвпадения в мотивите има между случая с отравянето на Сергей Скрипал и "мнимото убийство" на Аркадий Бабченко. Такава теза развива на страницата си във "Фейсбук" топ разузнавачът Тодор Бояджиев.

Ето какво пише в социалната мрежа известния ни разузнавач (без редакторска намеса):

 

Случаят "Аркадий Бабченко"

 

Ще започна споменавайки две неща, които вече съм казвал във връзка със случая "Скрипал":

- Древноримският оратор и държавник Цицерон е казал – "Ако искате да си обясните дадено събитие, най-напред трябва да си отговорите на въпроса "Кой има интерес?"

 

- Новият случай затвърждава мнението ми, че подобни операции, които бяха едни от най-секретните, изтънчени и бих казал най-брутални и перверзни инструменти в арсенала на тайните служби и на Изтока и на Запада, днес все по-често се появяват и в арсенала на терористични и крайнорадикални групи и движения. За сега се различават само по това, че им личи по-ниския "професионализъм", но това не изключва в никакъв случай зад тях да стоят и "професионалнн" специални служби.

 

Обикновено когато в медиите се заговори за така наречените "мокри дела" казионните журналисти на прехода дават за пример случая "Георги Марков", като го обкичват с измислена и от никого недоказана "екзотика". И никой не се сеща да припомни убийствата на Генералния секретар на ООН Даг Хамаршелд, на Патрис Лумумба, на демократично избрания президент на Чили Алиенде, взривяването на кораба на Гринпис и ред други подобни акта, в които имаха пръст и американски, и френски, и белгийски, и други специални служби. Припомням това, защото този варварски инструментариум е бил и за съжаление все още присъства в арсеналите на много служби.

 

Преди няколко десетилетия американският Конгрес прие закон забраняващ на специалните служби две съществени неща – планиране и осъществяване на убийства и използването на журналистическо прикритие за разузнавателна дейност. Но законът просъществува само от "ден до пладне". На международната арена се появи АлКайда и забраната беше вдигната.

 

- Версии за случая "Аркадий Бабченко":

 

-"copy-paste" със случая "Скрипал" – много общи елементи в детайлите и твърде много съвпадения в мотивите;

 

Петро Порошенко – президентът на Украйна, буквално в момента на обявяване новината за "убийството" зае позата на Тереза Мей – пистолета още е димял когато той посочи с пръст Русия. И нима мислите, че украинските служби биха отишли на подобна инсценировка без санкция от най-високо място и че той не е знаел?

 

Бабченко веднага след "възкръсването" си, в първото сензационно появяване пред медиите, поднесе извинения на съпругата си, че не я предупредил. В същия момент, говорителката на службите заявява, че жена му е била в течение на операцията от началото й.

 

Преди месец Аркадий съобщава в профила си в Туитър или Фейсбук, че се готви покушение срещу него, а операцията е в ход от два месеца и той знае, че това е инсценировка. Да не говорим, че в това си съобщение той използва изрази като "но аз съм жив и ще танцувам на гроба на Путин". Оставям без коментар този "изблик" на "известния журналист".

 

Въобще куп недоработки и недоизпипани детайли.

 

Както и в случая "Скрипал" и до днес няма обяснение защо англичаните отказаха руското предложение за сътрудничество в разследването, защо крият Скрипал и дъщеря му, защо отказват контакт с тях не само на легитимните руски власти, а и на най-близките им роднини и т.н. и т.н.

 

Киев даде домакинство на финала на европейската купа между Реал Мадрид и Ливърпул, покани испанския почетен крал Хуан Карлос (баща) и българския министър председател, като изявени фенове на "белия балет", но още не може да преглътне факта, че след две седмици стартира Световното първенство по футбол в Москва. Ако може да се вгорчи настроението на Путин и Русия, управляващите в Украйна само ще бъдат доволни.

 

Случаят "Скрипал" се изчерпа, а влиянието на Русия и Путин продължава да расте на фона на нарастващи противоречия между интересите на САЩ и Европа:

 

- престъпление "под чужд флаг" с възможни "поръчители":


• чужди специални служби;


• украински опозиционни сили (вътрешни; Източна Украйна; Донбас; Крим)


• антируски и антипутиновски сили;

 

В случая "Бабченко" става въпрос за използване на журналистическата професия като покривало за конкретна операция на специални служби, независимо кои са. Става дума за "престъпление под чужд флаг" с цел да бъде припознат за виновен някой друг. Много служби могат да използват чуждия флаг с цел засилване на антируски настроения и да се пречи на търсене на по-деликатен тон в разговорите с, Русия.

 

По тази причина ръководителите на такива авторитетни организации като ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) и на "Репортери без граници" излезоха с критични декларации за инсценировката на украинските служби за сигурност.

Станете почитател на Класа