Васил Велев, председател на АИКБ: Визитата на Плевнелиев в Китай бе провал за бизнеса

Посещението на президента Росен Плевнелиев в частта му бизнес-форум бе пълен провал. То бе организирано така, че за него да разберат само шепа хора. 350 000 компании, които плащат данъци и очакват равно третиране от държавата научиха за него медиите. За това и резултатът от това посещение не можеше да бъде друг освен провал. Всъщност на проведените бизнес форуми не са се сключвали никакви конкретнси договори, а става дума само за меморандуми за разбирателство. В бизнес делегацията, която президентът заведе, очевидно не попаднаха най-подходящите компании. Една единствена компания е сключила договор, и това става видно от съобщението на КРИБ в подкрепа на прессъобщението на президентството. Интересно е, че договорът е за износ на розово масло.
В България има две асоциации, които обединяват производителите и търговците на този продукт, но никой от тях не беше поканен. Компанията, която е била на бизнес форума в Пекин е приключила с регистрацията си на 18 ноември 2013 г. и е с предмет на дейност – продажба на софтуер. Проблемът е не, че се фаворизират компании от КРИБ, а че бизнес форумите в чужбина, на които присъства президентът, се организират непрофесионално. Досега са организирани осем бизнес-форума, 4 - от КРИБ, 2 - от БТПП и по един от Американската търговска камара и Агенцията за малки и средни предприятия.
"Проблемът се състои в това, че има сериозни компании, които вече са стъпили на китайския пазар, но те не бяха поканени на форума. Присъстват предприятия, които току що са възникнали. Това не е лицето на българския бизнес и по този начин се пропускат възможности да се увеличи стокообмена и да се разкрият нови работни места". Това е обидно за българския бизнес, защото ни правят на глупаци.


Станете почитател на Класа