Живко Георгиев, социолог: Може да се появи нова неформална парламентарна група

Не бих желал да се превърне в добра традиция броенето всеки ден колко са напусналите фракцията на ГЕРБ, както преди брояха протестите. Засега нищо радикално не се е сменило. Разбира се, чисто аритметичният паритет между условно казано управляващите и останалите в парламента вече се нарушава. Това не означава, че настъпва някаква радикална промяна. По-сериозни изводи биха могли да направим, ако процесът наистина продължи. Има предпоставки за подобни очаквания. Това не би било някаква грандиозна изненада за българския парламентарен живот. Аз не помня нито една парламентарна група, която по времето на мандат или ако е била в опозиция да не е загубила някой депутат. Това, което наблюдаваме в ГЕРБ, се беше случвало в БСП, в ДПС, с "Атака", СДС, НДСВ, няма нужда да изброявам. ГЕРБ показва, че не е по-различна група.
БСП беше най-голяма, когато губеше цели фракции, и НДСВ, когато загуби с появата на „Новото време”. Нищо радикално ново. Новото е в кратката историческа биография на ГЕРБ. ГЕРБ наистина ще трябва да трупа опит и като парламентарна опозиция, и като партия със своя история без история и по всяка вероятност ще си плаща цената за компромисите, които е правила по време на избори с комплектоването на листата, в начина, по който се „управлява” групата от народни представители.
Явно значителна част от депутатите от ГЕРБ не одобряват начините да се управлява поведението на парламентарната група. В началото на мандата имаше ситуации, когато тази група се държеше като зомбирана. Към еди-колко си часа влизаш в парламента и се регистрираш, към еди-колко си излизаш, след това пак влизаш. Това, ако беше партия от мислещи със своята собствена глава народни представители, нямаше как да се случи. Другите фактори, които ще взривяват тепърва единството или ще го ерозират, нека не използваме особено драматични термини, това е увеличаващата се перспектива за предсрочни избори, която мобилизираше и консолидираше.
В парламента нищо особено няма да стане. Естествено, ще понамалее значимата роля на "Атака" като гарант на кворума, макар че няма да се променят като цяло умерено благосклонните взаимоотношения между управляващите в условен смисъл - БСП и ДПС, и "Атака", ще намалее енергията на противопоставяне между ГЕРБ и управляващите, така да го кажем. Има шанс парламентът да заработи малко по-близко до духа, който наричаме парламентаризъм, но много оптимистично започнах да звуча. Най-вероятно няма да наблюдаваме фрапираща разлика между новото състояние и предишното. Поне последните месеци. Във всички случаи не бива да изключваме и вероятността да се формира нова, ако не формализирано, то поне неформална парламентарна група.


Станете почитател на Класа