Брюксел се загрижи за реакцията към търговските преговори със САЩ

Европейската комисия обсъди на 22 ноември със страните членки как най-добре да представи на обществеността и на националните медии търговската сделка между ЕС и САЩ. Преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) започнаха официално през юли, но техният обхват и значението им за потребителите предизвикаха спорове. „Целта е да се определят на този ранен етап параметрите на преговорите, като се представят положително ползите от ТТИП, вместо да бъдем въвлечени в негативен дебат относно вредите”, се казва в резюме на срещата, цитирано от датското сп. „Нотат”. „Това не бе тайна среща, а неформален разговор как най-добрите идеи да се споделят между правителствата”, заяви говорителят на ЕК Джон Кламси.
Повечето европейски правителства и евродепутати са ентусиазирани привърженици на споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ, което би било най-голямото в света досега. Според Брюксел сделката ще намали търговските разходи с 275 милиарда евро годишно, от които 100 милиарда ще спечели ЕС, което се равнява на 0,5 на сто от БВП на страните членки. Лидерите на ЕС искат бърз напредък в преговорите, така че окончателното споразумение да се постигне до 2015 г. Според изследване, поръчано от комисията, споразумението ще открие и 2 милиона нови работни места.
Първите критики обаче прозвучаха още преди предишния кръг от преговори по-рано през ноември. Редица групи на потребители и неправителствени организации изразиха опасения, че споразумението със САЩ ще разводни европейските стандарти за опазване на околната среда и безопасност на храните, включително на генномодифицираните храни. Опасенията обаче бяха отхвърлени от главния преговарящ на ЕС Игнасио Гарсия Берсеро.
„Много от опасенията за това какво ще излезе от ТТИП са свързани с усещането, че ЕС не е в достатъчно силна позиция да преговаря със САЩ”, се казва още в документа, в който се подчертава необходимостта да бъде направено всички възможно преговорите да са между равни. „Ние се нуждаем от ТТИП повече от САЩ”, се изтъква в документа.
По „ИЮ Обзървър”
 

Станете почитател на Класа