Русия скоро може да отбележи дефицит по текущата сметка

През 2013 г. Русия може да отчете първия си дефицит по текущата сметка от години, което ще срине до ново дъно рублата, съобщи Висшият икономически институт, който е мозъчен тръст. През последното десетилетие рублата бе подкрепяна от притока на петродолари, които след това се конвертираха за покриване на вътрешни нужди и плащания. Руският внос на стоки и технологии по традиция надхвърля растежа в износа на петрол, газ и други стоки. Когато петролните цени се покачваха, растеше и руската икономика, като нарастващият внос се компенсираше от износа. Когато пък цените падаха, както в края на 2008 г. поради глобалната финансова криза, падаше и руският апетит за внос. В резултат страната не е имала нито едно тримесечие с дефицит от 2005 г. насам.
Но това ще се промени поради стагниращия износ и покачващия се внос. Според изчисленията на ВИИ руската текуща сметка може да се окаже с дефицит от 3,5 милиарда щатски долара през декември, след като през ноември се очаква излишък от 4 милиарда долара. „Тенденцията на упорито изтичане на капитал и спадащ излишък по текущата сметка неизбежно ще увеличи натиска през следващата година върху стабилността на баланса. И не трябва да се изключва вероятността Bank of Russia да реши, че девалвацията на рублата е неизбежна“, отбелязват от ВИИ.
Това може да е добра новина за износителите, защото разходите им ще спаднат, но ще е проклятие за вносителите на машини и технологии. Някои икономисти обаче не очакват течението да се обърне толкова бързо. Главният икономист на VTB Capital Владимир Количев заяви, че излишъкът вероятно ще се стопи поради сезонни фактори, но неговата банка не очаква дефицит преди второто тримесечие на 2014 г. „Би било изненада, ако се появи дефицит по текущата сметка през декември. Тенденцията на повишена волатилност и постепенно отслабване на рублата ще се запази непокътната“, изтъкна Количев.
По „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа