Холандия не вижда защо ЕС трябва да има толкова много еврокомисари

Съставът на Европейската комисия трябва да бъде намален, като само 8 еврокомисари останат за основните ресори, се казва в план, предложен от холандския външен министър Франс Тимерманс. На пресконференция след срещата на външните министри на ЕС в понеделник той предложи да бъдат създадени А и Б бордове в ЕК. 8 членове на А-борда ще поемат най-важните ресори, като вътрешния пазар, икономическите въпроси и правосъдието и вътрешните работи. Само те ще могат да предлагат нови законодателни мерки. Членовете на Б-борда пък ще имат надзорни функции и ще имат правото да гласуват по новите директиви. Тимерманс каза, че няма достатъчно области, които да оправдаят 28-те поста за еврокомисари и че излишъкът от политици води до припокриване на задачите и до създаването на ненужни европейски директиви.
Но малките членки на ЕС, които се опасяват, че съкращаването на състава на ЕК ще доведе до монопол в политиката от големите й членки, едва ли ще подкрепят този план. Привържениците на статуквото твърдят, че след като всяка страна има „свой“ еврокомисар, Европейската комисия става по-видима и всяка членка участва в кухнята на законодателния процес.
Перспективата да загуби своя постоянен еврокомисар бе ключов момент в кампанията в Ирландия срещу Лисабонския договор през 2008 г. Договорът предвиждаше броят на еврокомисарите да бъде намален до 18, като страните се редуват да предлагат свой еврокомисар. Но Ирландия получи гаранции, че всяка членка на ЕС ще има постоянен еврокомисар преди втория референдум, на който одобри Лисабонския договор.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа