САЩ и ЕС планират нови два кръга търговски преговори

САЩ и Европейският съюз обявиха нови два кръга от преговорите за сделка за свободна търговия през следващите два месеца, които ще бъдат тест дали едва стартиралите преговори ще преодолеят политическите последици от разкритията за американския шпионаж и други чувствителни проблеми. „Радвам се, че преговорите ще вървят с пълна пара“, заяви посланикът на ЕС в САЩ Жоао Вале де Алмейда. Първият кръг е между делегациите в Брюксел от 11 до 15 ноември, а през декември е следващият във Вашингтон.
Успешното приключване на преговорите, които могат да се точат две години, би подсилило слабия икономически растеж от двете страни на Атлантика. САЩ и ЕС търсят начини да премахнат оставащите митнически тарифи, да проправят пътя за повече инвестиции и за съгласие по общ регулаторен режим с цел да намалят разходите пред бизнеса. Според някои представители търговското споразумение, наречено „икономическото НАТО“, ще е и контратежест на нарастващата икономическа мощ на Китай и постсъветските амбиции на Русия.
Сред пречките пред договарящите се страни е шпионският скандал, който може да услошжни още повече вече чувствителните разговори за неприкосновеността на онлайн данните, по които САЩ и ЕС са разделени. Те трябва да преодолеят и трудностите пред безопасността на храните, както и по регулирането на сектора на финансовите услуги. Страните трябва да решат до каква степен ще се захванат с дигиталната търговия, като продажбите по интернет, и свързаните с нея проблеми на неприкосновеността, например по въпроса как компаниите използват данните на потребителите. Големите компании например, много от които са базирани в САЩ, искат ясни правила по всичко – от филмите на Холивуд до онлайн финансовите услуги. Говорителка на еврокомисаря по търговията Карел де Гухт заяви в понеделник, че електронната търговия ще бъде разисквана в предстоящите преговори, но не уточни до каква степен. А американски търговски представител изрази увереност, че Вашингтон ще намчери начини да спазва неприкосновеността на данните от двете страни на Атлантика чрез съвместен дневен ред за преговори за дигитална търговия с ЕС. Но засега още се обсъждат цялостната архитектура и подход към търговското споразумение, добави той.
По „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа