Британската икономика преживява бавно, но стабилно възстановяване

Икономиката на Обединеното кралство се възстановява „с бавно и стабилно темпо”, твърди лобистката бизнес група CBI. Тя прогнозира растеж от 1,4 % тази година, което е повече от прогнозата за 1,2 % ръст от август, след силното представяне през третото тримесечие. А за 2014 г. прогнозата на CBI e за растеж от 2,4 на сто. „Възстановяването, което започна от сектора на услугите, се пренесе към производството и строителството, заяви генералният директор на CBI Джон Кридланд.
Според последните официални данни на Националната статистическа служба между юли и септември британската икономика е отбелязала ръст от 0,8 на сто, като е постигнато „доста силно представяне” във всички сектори. „Сега Великобритания е готова за растеж със завръщането на доверието у нейните предприемачи”, изтъкна Кридланд, като добави, че възстановяването няма да е „зрелищно”, а само бавно и стабилно, но изглежда по-здраво и добре основано.
Ключово изследване добави в петък още признаци за силно британско производство, след като последният индекс на Markit/CIPS мениджърите по покупките показа продължаващ растеж на сектора и през октомври. Въпреки спекулациите на някои анализатори, че лихвите може да скочат по-рано от очакваното заради по-силния икономически растеж, CBI посочи, че очаква лихвите да останат рекордно ниски до 2015 г. „В средносрочна перспектива очакваме безработицата бавно да спада с увеличаването на работното време и на производителността.” В резултат на това CBI очаква лихвите на Bank of England да се запазят на сегашното си равнище през 2014 и 2015 г. Британската централна банка обяви, че няма да обмисля покачване на лихвите, докато безработицата не падне до 7 на сто или по-малко, а според последните данни равнището й за периода юни – август е било 7,7 на сто.
По Би Би Си
 

Станете почитател на Класа