Испания излезе от 2-годишна рецесия с растеж от 0,1 на сто

Испания записа пръв икономически растеж от 2011 г. насам, сочат данни на Националната статистическа агенция. През тримесечието от юли до септември брутният вътрешен продукт нарасна с 0,1 на сто, след като в предишните 9 тримесечия се свиваше непрестанно. Това означава, че страната официално е излязла от рецесията. Тези данни потвърдиха прогнозата на Bank of Spain от миналата седмица. Испания бе една от страните в света, ударени най-силно от глобалната икономическа криза, която предизвика улични бунтове и покачваща се безработица.
Според статистическата агенция нарастващият износ е подкрепил растежа, а също възхода на туристическата индустрия поради заобикалянето на Северна Африка и Близкия изток от туристите. Бен Мей, икономист от Capital Economics, заяви, че ръстът е окуражителен и цитира икономически изследвания, според които в близко бъдеще „може да има нов прираст“. „Все пак вътрешното търсене все още намалява и поради е трудно да се очаква силно и постоянно възстановяване“, добави той.
Икономиката на Испания боледуваше, откакто имотният й балон се спука през 2008 г. Банките й потърсиха правителствено спасяване от други членки на ЕС, за да оцелеят, след като лошите им кредити достигнаха стотици милиарди евро. Оттогава страната е с най-високо равнище на безработица в ЕС от 26 на сто. Избухнаха масови улични протести в отговор на правителствените мерки за затягане на коланите, а хиляди фирми фалираха.
Неотдавна правителството на Испания прогнозира, че крят на рецесията е близо, като подчерта, че неговите реформи и съкращения се възнаграждават.
По Би Би Си

Станете почитател на Класа