ЕЦБ започва през ноември стрес тестове на банките

Европейската централна банка започва през ноември цялостен преглед на балансите на 130 финансови институции от Латвия до Германия. Процесът ще продължи една година и цели да се премахнат съмненията относно силата на европейските банки и да се възстанови доверието в банковия сектор. Като част от упражнението по прегледа на активите и следващите стрес тестове на банковите баланси ЕЦБ ще поиска от всички предвидени банки да отделят 8 на сто от коригирания спрямо риска капитал като буфер срещу отписани заеми и други точки от балансите.
Централната банка, която поема нова роля като единствен регулатор на банките от еврозоната в края на следващата година, обяви в сряда, че прегледът на активите ще включва както рискове от балансите, така и извън тях, например кредитните деривати. За проблемните заеми служителите ще използват стандартизирани определения, разпространени в понеделник от лондонската Европейска банкова служба. Тя заяви, че активите ще бъдат класирани като неизползваеми, ако бъде преминат 90-дневният праг на дължимост.
„Прегледът на активите е важна стъпка напред за Европа и за бъдещето на икономиката на еврозоната, заяви в декларация президентът на ЕЦБ Марио Драги. Ние очакваме той да укрепи доверието на частния сектор в стабилността на банките от еврозоната и в качеството на техните баланси.“ Ако ЕЦБ открие по време на този процес недостатъци в капитала на банките, от тях ще бъде поискано да предприемат „коригиращи мерки“, като рекапитализация и други, а графикът за прилагането им ще бъде определен от резултата на прегледа, изтъква ЕЦБ в доклада си.
През пролетта еврозоната излезе от продължителна рецесия, но възстановяването е слабо и неравномерно, като растежът на годишна база си остава около 1 на сто, а безработицата е близо до рекордните нива. За да се постигне трайно възстановяване, банките на зоната трябва да отпускат допълнителни заеми на домакинствата и бизнеса, за да финансират наново потреблението, инвестициите и назнаването на работна ръка. Но въпреки рекордно ниските лихви на ЕЦБ и изобилието от кеш в банковата система кредитирането на частния сектор продължава да спада. А дребният бизнес в Южна Европа продължава да плаща по-високи лихви върху заемите, отколкото фирмите в Германия.
По „Маркет уоч“

Станете почитател на Класа