ЕС прекрои кохезионната си политика

Европейският съюз прекрои политиката си за регионална помощ, хвърляйки в нервна криза авторите на национални програми заради по-строгите правила, чиято цел е да прекратят проектите от минали години за излишни магистрали и разточителни летища. Кохезионната политика за 2014 – 2020 г., за която са отделени 325 милиарда евро или една трета от 7-годишния бюджет на ЕС трябва да бъде приета от Европейския парламент през ноември.
„Вече нищо не е както преди. Целият дизайн на тази политика е различен“, казва Магдалена Сапала, експерт по кохезионна политика към брюкселския Институт за европейски проучвания. „Фокусът вече няма да е премахването на разликите между богатите и бедните региони. Вече не можем да смятаме тази политика за благотворителна помощ за бедните региони. Тя ще бъде политика за растеж на цялата територия и се превръща в инструмент за реализиране на Стратегия 2020 на ЕС“, добавя тя. Фокусът върху растежа ще промени предишното „фиксиране“ на средствата, които един регион може да похарчи, към стратегическо планиране.
Сред най-оспорваните промени, срещу които евродепутати още се съпротивляват, е макроикономическата обусловеност, както и намерението да се задържи процент от помощта до успешното завършване на даден проект. Критиците казват, че задържането на пари за помощ от тези членки на ЕС, които не се подчиняват на бюджетните правила на Брюксел, рискува да наказва регионите заради политики, които те не контролират. А вторият критерий може да доведе до представянето на неамбициозни проекти. Обусловеността на бъдещите проекти означава, че ще бъде преценявано дали те съответстват на цялостната политика на ЕС. Целта е както да се подобри начинът на изразходване на средствата, така и стратегическото мислене при харченето.
Еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан обеща, че институцията му ще пипа внимателно, когато става дума за задържане на пари от помощта. Използването на макроикономическата тояга ще бъде „последна мярка в случай на упорито лошо поведение на дадена страна“, изтъкна Хан пред „ИЮ Обзървър“. „Предложената от Еврокомисията система дава време на страните – членки да въведат необходимите реформи, преди да се задейства прекратяването на финансирането“, добавя той.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа