Китайската икономика отбеляза растеж за пръв път от 9 месеца

Китайската икономика отбеляза растеж в периода юли – септември, което се случва за пръв път от три тримесечия насам, когато имаше спад на годишна основа. Втората икономика в света е постигнала ръст на БВП от 7,8 на сто на годишна основа в сравнение със 7,5 на сто в предишното тримесечие. Официалните данни показаха и ръст в индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите в дълготрайни активи.
Страната си е поставила за цел да постигне ръст от 7,5 на сто за 2013 г., а според последните данни това е възможно. „Това е индикация, че китайският икономически растеж се задържа в обхват, който е комфортен и за местните политици, и за глобалните анализатори“, казва Сун Сънун, старши икономист в CIMB Research.
През последните десетилетия Китай разчита основно на износа и производствения си сектор, както и на инфраструктурните разходи на правителството с цел ускоряване на растежа. Но забавянето в ключови пазари като САЩ и Европа намали търсенето на китайски стоки. В резултат властите се опитват да стимулират вътрешното потребление, за да компенсират спада в износа, както и за да ребалансират икономиката. „Със сигурност има подем сред дребните производители, което е признак, че насочените към тях правителствени политики работят“, посочи Тони Наш, вицепрезидент на IHS.
Промишленото производство се увеличи с 10,2 % през септември, продажбите на дребно се покачиха с 13,3 %, а инвестициите в дълготрайни активи скочиха с 20,2 % през месеца на годишна основа. Според Тим Кондън от ING предприетите мерки могат да помогнат на Китай да поддържа темпа на растеж и през четвъртото тримесечие.
Все пак има опасения дали икономическият подем ще се поддържа и в дългосрочен план, не на последно място заради продължаващото покачване на цените на имотите. Те се увеличиха за 8-ми пореден месец въпреки правителствените усилия да охлади пазара. Някои анализатори казват, че новите китайски лидери, които поеха властта през март, досега са толерирали покачването на цените поради опасения от евентуално забавяне на икономиката. Според някои оценки около 25 на сто от всички инвестиции в Китай са насочени към недвижимите имоти, с което ги превръщат в един от най-важните сектори за растеж. Все пак покачването на цените подхрани опасения за възможно образуване на имотен балон. „Ако не вземат мерки, и то навреме, този балон може да се превърне в сериозна заплаха за растежа на китайската икономика“, подчерта Тони Наш от IHS.
По Би Би Си

Станете почитател на Класа