Германия се наложи в сделката за вредните автомобилни емисии в ЕС

Министрите на околната среда от ЕС се огънаха в понеделник под германския натиск и се съгласиха да договарят отново сключената през юни сделка за таван на вредните емисии от въглероден диоксид за новите автомобили. Тя трябваше да ограничи вредните емисии за всички нови коли до 95 грама на километър, считано от 2020 г. Но Германия, където са големите производители Daimler, BMW и Volkswagen, обяви, че таванът не е достатъчно „гъвкав“ и може да застраши индустрията й и работните места. „Това не е битка за принципа, а за това как ще обвържем необходимата яснота в защитата на климата с налагащата се гъвкавост и конкурентоспособност за защита на европейската автомобилна индустрия“, заяви на министерската среща в Люксембург германският министър на околната среда Петер Алтмайер. „Убеден съм, че можем да намерим решение. Можем да го намерим пред следващите няколко седмици“, добави той.
Еврокомисарят по климата Кони Хедегаард обаче не скри разочарованието си. „Не е страхотно, че не успяхме да се разберем за автомобилите“, заяви тя, като добави, че искането на Германия да удължи началния срок за прилагането на директивата с 4 години до 2024-та не е приемливо. Няколко държави, като Великобритания и Полша, подкрепиха германската позиция, докато други, включително Белгия, Франция и Италия, настояват за първоначалната договореност.
Сега литовското председателство на ЕС ще започне преговори с Европейския парламент в стремежа да се постигнат нови споразумения, които да съответстват на германските искания.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа