Брюксел представя доклада си за разширяването на Европейския съюз


Европейската комисия ще представи през предстоящата седмица годишния си доклад за състоянието на преговорите със страните, желаещи членство в Европейския съюз. В него ще бъде направен преглед на държавите, които искат да се присъединят към 28-членния съюз, включително от Западните Балкани – Сърбия, Македония, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и Косово, а също и Турция.
Въпреки че Хърватия бе приекта за членка на Европейския съюз през юли, целият процес на разширяване се забави, тъй като страните членки са съсредоточени върху собствените си икономически проблеми.
Състоянието на безизходица се запазва в отношенията на Турция с членки като Германия и Австрия, които не са особено щастливи от перспективата за нейното присъединяване. Анкара от своя страна се люшка между изявленията, че вече не се интересува от присъединяване към ЕС и обвиненията срещу Чрюксел за липсата на позитивни сигнали. Нови глави от предприсъединителните преговори не са отваряни от три години насам.
Междувременно Исландия, която бе кандидатка за членство в Европейския съюз, прекъсна преговорите насред изпаряващия се ентусиазъм на населението към тази идея и острия спор с Брюксел за рибарството.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа