Френският Национален фронт води в анкетите за Европарламент

Проучване на Ifop за сп. „Нувел обсерватьор“ показва, че 24 на сто от анкетираните французи ще гласуват на изборите за Европейски парламент през май 2014 г. за антиимигрантския и антимюсюлмански Национален фронт. Дясноцентристкият Съюз за народно движение получава доверието на 22 на сто, а Социалистическата партия на президента Франсоа Оланд е трета с 19 на сто. Според списанието проучването, разбира се, „не е прогноза, но представя нова реалност във Франция“. „Националният фронт променя природата си и мястото му вече не е в края на политическата игра, а в центъра.“
Партията спечели 18 на сто от гласвете на президентските избори миналата година благодарение на нейния лидер Марин льо Пен, която привлече нови сфери от избирателите. Почти една от всеки 5 жени и 25% от младите на възраст 18 – 24 г. са гласували за фронта, което е нова негова територия. Партията води кампания срещу имигрантите и за отказ от еврото. Льо Пен, която е дъщеря на създателя на фронта Жан-Мари льо Пен, се представя като защитник на Франция срещу „Европейския Съветски съюз“ и имиграцията на мюсюлмани.
И в други страни може би ще има трусове на изборите на 22-25 май. Антиислямският политик Герт Вилдерс, чиято партия лобира за отказ от еврото и излизане от ЕС, си остава голяма сила в Холандия. Евроскептичната и антиимигрантска Независима партия във Великобритания бе трета на местните избори през май. Сега проучванията й дават 11 на сто, тоест преди младшия партньор в управляващата коалиция, Либералнодемократическата партия. Но според проучвания тя ще надхвърли 16-те на сто, които получи през 2009 г. Резултатът от проучването за Националния фронт ще засили вече съществуващите опасения в Брюксел, че на изборите за евродепутати екстремистките партии ще получат голяма подкрепа. Някои се надяват, че персонализацията на изборите чрез излъчване на кандидати за председател на Европейската комисия ще мотивират по-голяма избирателна активност. Европейските партии още не са излъчили кандидатите, но все по-често се говори, че европейският ветеран и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер ще е кандидатът на дясноцентристите, докато шефът на Европарламента Мартин Шулц най-вероятно ще бъде този на левицата, след като на 8 октомври Френската социалистическа партия подкрепи германеца.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа