ЕС няма да приема прахоснически регионални проекти

Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан заяви, че в миналото милиарди евро от парите на европейските данъкоплатци са били похарчени без ясна стратегия. Той заяви пред „ИЮ Обзървър“, че през следващия 7-годишен програмен период ще има „цели за измерване на резултатите и нови условия“ за това, как да бъдат изхарчени 325 милиарда евро от регионалните фондове на ЕС. За 347-те милиарда евро от предишния програмен период той заяви: „Не бих казал, че предишните години бяха белязани от прахосничество, но понякога нямаше стратегия. Това повече няма да бъде допускано.“ Хан добави, че ЕС е имал „индикатори за постиженията“ по кохезионната политика от 90-те години насам, но фокусът е бил повече върху усвояването на средствата, а не върху реалното въздействие на проектите.
Историята на регионалната помощ от ЕС е изцапана от подобни прахоснически проекти, които Хан се опитва да прекрати. По-рано тази гдина имаше корупционен скандал около магистралите в Полша, отчасти финансирани с евросредства. А на Италия миналата година бе наредено да върне милиони на Брюксел, след като част от парите за пътно строителство в южните райони отидоха в джобовете на мафията.
Междувременно доклад на Одиторския съд за инвестициите в пътни проекти през 2013 г. като част от Кохезионната политика разкри, че тяхното въздействие върху икономическото развитие не може да бъде преценено и че повечето от тях са показали по-малка от предвиденото възвращаемост на инвестициите. Докладът илюстрира два ключови проблема в досегашната Кохезионна политика – липсата на ясни резултати и прекомерният фокус върху изграждането на пътища. Затова през следващите години проектите трябва бъдат или иновативни, да стимулират конкурентоспособността, да преследват цели в дигиталната сфера или да бъдат „зелени“.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа