Най-големият скок от година при суровините приключва

През четвъртото тримесечие на тази година най-големият скок в цените на суровините от една година насам ще отбележи най-вероятно застой, тъй като предлагането на всичко – от мед до пшеница – нараства, напрежението в Близкия изток утихва, а Фед на САЩ се въздържа да намалява икономическото стимулиране в очакване на повече доказателства за непрестанен растеж. Цените на 6 от 15 стоки ще паднат до края на 2013 г., на 7 ще се покачат, а на 2 ще се колебаят в рамките на 1 на сто, сочи средната оценка на 144 анализатори, анкетирани от „Блумбърг“.Какаото, бензинът и памукът ще загубят най-много, а природният газ, кафето и соевите зърна са начело на победителите. Според Goldman Sachs Group Inc. цените на повечето суровини след година ще са по-ниски.
През третото тримесечие индексът за 24 суровини Standard & Poor’s GSCI Total Return Index се покачи с 4,8 на сто, след като суровият петрол, който е с най-голяма тежест в него, поскъпна поради заплахите от удари срещу Сирия. Златото поведе ценните метали нагоре, след като Фед неочаквано запази стабилно стимулирането, увеличавайки риска от ускоряване на инфлацията. Пшеницата отбеляза най-големия си срив от 2009 г. насам поради рекордната глобална реколта. „Картината ще продължи да бъде доста шарена, като цените на различните суровини ще се определят от съвсем различни неща, заяви Джулиан Джесъп, шеф на изследването на стоковите пазари в лондонския Capital Economics. Хората, които ги разглеждат като клас активи, без да вникнат в индивидуалните особености, пропускат важен детайл.“
Goldman Sachs прогнозира през септември, че любимият й индекс - S&P GSCI Enhanced Commodity Index - ще отбележи след 12 месеца спад с 2 на сто поради намалението в цените на енергоносителите, ценните метали и стоките на земеделието и животновъдството. Инвеститорите все пак могат да спечелят от покупката и удължаването на контракти с най-близка доставка в пазари като петролния, където цените спадат в бъдеще, посочиха анализаторите на банката.
Credit Suisse Group AG заяви на 20 септември, че препоръчва неутрална позиция в стоките, тъй като стабилизирането на икономическия растеж на Китай още не е стимулирало търсенето. Китайската икономика, която е най-големият потребител на всичко – от въглища до мед и памук, ще отбележи прираст от 7,6 % през 2013 г. и 7,4 % през 2014 г., който ще е най-ниският от четвърт век насам, сочи усреднената прогноза на 56 икономисти, анкетирани от „Блумбърг“.
По „Блумбърг“

Станете почитател на Класа