Изборът на Австрия

Парламентарните избори в Австрия не донесоха почти нищо ново - социалдемократите отново са най-силната фракция, а на втора позиция са консерваторите от Народната партия, които от пет години са коалиционен партньор в управлението. Мнозинството, спечелено от управляващите, им стига за нов петгодишен мандат. Общият им резултат е почти 51 процента от гласовете, но той е много по-лош в сравнение с постигнатия преди пет години - представянето и на социалдемократите, и на консерваторите е най-слабото от Втората световна война насам. Председателят на консерваторите Михаел Шпинделегер бе категоричен, че изборният резултат е урок.
Федералният канцлер Вернер Файман от своя страна пледира за запазване на досегашната коалиция. "Ще разговарям с втората по сила партия - консервативната, и смятам, че ще положим основите на бъдеща коалиция", заяви канцлерът.
Новата версия на досегашната коалиция ще разполага със седем мандата повече от необходимото мнозинство за съставяне на правителство. Възможни са обаче и други решения - като например дясна коалиция между консерваторите, съмишлениците на милиардера Франк Щронах, известен със своя евроскептицизъм, и популистите от крайнодясната Партия на свободата. Тази партия получи 21 процента доверие и се класира на трето място. Зелените са четвърти с 11 на сто от подадените гласове.
"Отборът на Щронах", както нарече партията си 81-годишният милиардер от австрийско-канадски произход, успя да прескочи 4-процентната бариера и да влезе в парламента с шест на сто от гласовете. "Имаме нужда от нови ценности. Но това не е лесно, като се има предвид, че младите хора ежедневно четат за нови корупционни скандали", подчерта Щронах пред привържениците си. Той отправя остри критики към ЕС, настоява всяка страна от еврозоната да въведе собствено евро, застъпва се за смъртно наказание за серийните убийци и предупреждава за опасностите от китайска инвазия в Австрия. "Всъщност неговите искания не са особено сериозни", казва по този повод политологът Антон Пелинка.
Голямата изненада на парламентарните избори обаче е основаната преди година либерална партия "Нова Австрия" ("Neos"), която спечели 4,6 процента от гласовете. Тази изгряваща политическа сила успя да приобщи предимно младите, проевропейски ориентирани австрийци, както и разочарованите бивши привърженици на двете основни партии.
Резултатите от подадените с писма гласове още не са известни - очаква се те да допринесат значително за повишаването на активността, която за момента е около 66 процента.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа