Гърците отново скочиха на барикадите

Държавните служители в Гърция са преследвани от призрака на нови уволнения. Под безобидното име "План за гъвкава заетост" се крият мерки за съкращаване на хиляди работни места. Синдикатите протестират срещу приватизацията и съкращаването на работни места в обществения сектор. Тъкмо тези мерки обаче са основни предпоставки за по-нататъшна финансова помощ за Гърция. В понеделник ЕС, ЕЦБ и МВФ започват проверки на изпълнението на програмата за икономии в Гърция. При последното си контролно посещение през юни екпертите на Тройката останаха недоволни от резултата и препоръчаха ускоряване на приватизацията и съкращаване на държавните служители.
В началото на лятото коалиционното правителство на Антонис Самарас помоли за тримесечна отсрочка, за да не бъде застрашен от стачки многообещаващият туристически сезон. Назначеният тогава министър на административните реформи Кириакос Мицотакис също помоли за удължаване на срока, в който да бъдат осъществени съкращанията в публичния сектор. Според договорката до края на 2013 година трябва да бъдат съкратени 4000 държавни служители. Други 25 000 попадат в т.нар. гъвкав списък и трябва да бъдат преместени на друга длъжност или съкратени.
Синдикатите се надигнаха срещу тези планове. Миналата седмица Кириакос Мицотакис даде интервю и се опита да успокои духовете. "Гъвкавостта не означава съкращения в обществения сектор. И сега съществува известна гъвкавост, особено при преместванията на доброволни начала. Ние не искаме да откриваме отново топлата вода, а да въведем практики, отдавна използвани в другите европейски страни", увери той. Подобни аргументи обаче не са достатъчно убедителни за гръцките синдикати. Стотици хиляди държавни служители прекратиха работа през последните дни и протестираха срещу плановете за реформи. Вангелис Димодис, синдикален представител от Атина, казва: "Убедени сме, че т.нар. гъвкавост ще доведе до съкращения. А в Гърция вече има над един и половина милиона безработни."
Държавното водоснабдяване също е засегнато от приватизационните планове на правителството на Самарас. Преди няколко седмици общото събрание на акционерите отмени правното основание за мажоритарна собственост на държавата. Сега Агенцията по приватизацията е длъжна да продаде фирмата на онзи инвеститор, който предложи за нея най-висока цена. Твърди се, че най-големи шансове за успех имат френски водоснабдителни фирми. Водоснабдяването във втория по големина град Солун също подлежи на приватизация.
Вангелис Димодис трескаво събира подписка срещу "разпродажбата". "Тройката ни налага приватизацията, за да може държавното богатство да бъде разпродадено за жълти стотинки", казва той. Димодис дава за пример приватизацията на фирмата-монополист върху хазарта OPAP. "Тя беше продадена само за 600 милиона евро, а държавата спокойно можеше да си възвърне тези пари само за пет години, ако не я беше продала", смята синдикалистът. Правителството гледа на нещата другояче. Премиерът Самарас залага на бързата приватизация. Коалиционното правителство в Атина се опитва да разведрява обстановката с добри новини. В средата на седмицата финансовият министър Янис Стурнарас заяви, че можело да се говори за забавяне на рецесията. "Има ясни сигнали за възстановяване на гръцката икономика", заяви той. А министърът на административните реформи Мицотакис каза в телевизионно интервю, че, ако всичко върви по план, нямало място за паника.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа