Каталуния трябва да напусне ЕС, ако се отцепи от Испания

Стремежът на Каталуния към независимост от Испания се сблъска с още една пречка, след като Европейската комисия обяви, че която и да е отцепила се територия не може да бъде част от ЕС. „Ако част от територията на държава членка реши да се отцепи, тя не може да бъде част от ЕС“, заяви испанският вицепредседател на ЕК Хоакин Алмуния, цитиран от „Уолстрийт джърнъл“.
Сепаратисткото движение в най-богатия район на Испания получи силен тласък миналата седмица, когато един милион души се хванаха за ръце, за да образуват 400-километрова човешка верига по „границата“ с Испания. Акцията бе по аналогия с 600-километровата верига на прибалтийските републики през 1989 г., които поискаха независимост от СССР. Премиерът Мариано Рахой обаче отхвърли искането за референдум в Каталуния по въпроса за независимост с обяснението, че само Мадрид може да призове към референдум. Регионът се зарече да направи референдум през 2014 г. по същото време, когато и шотландците гласуват за независимост от Обединеното кралство. В редакционен коментар в „Ню Йорк таймс“ миналата седмица президентът на Каталуния Артур Мас описа региона като партньор на ЕС за по-силно политическо единство, сигурност и икономически растеж. Според него регионът е свързан с Испания чрез историята и тесните семейни връзки, но иска да има по-голям контрол над икономиката, социалните услуги и политиката. Мас отбеляза, че Каталуния плаща на централното правителство средно повече от другите, но получава по-малко средства за обществени разходи на човек от населението.
„Каталунците са дълбоко проевропейски настроенси и не си представяме бъдеще извън ЕС“, изтъкна Артур Мас. Икономическият секретар Андреу Мас-Колел на каталунското правителство, което е за независимост и присъстваше на пресконференцията на Алмуния, изрази същото отношение. Според него каталунците принадлежат на Европа, а изявлението на Алмуния се базира на чисто правно тълкувание.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа