И Северна Европа има своите проблеми

Разделението на еврозоната на небрежни южни и дисциплинирани северни държави вече не важи. Югът е на път да намали дълговете си, докато в Холандия или Финландия се отварят нови пробойни.
Разделението бе видно в продължение на години: от едната страна бяха потъналите в дългове южни държави, а от другата - солидните страни от Севера, които налагаха на Юга строги програми за икономии и бюджетна дисциплина. Но докато страни като Гърция, Ирландия или Португалия очевидно ще успеят да изпълнят своите цели за размера на дефицита, то някои северни страни могат и да се разминат с тях. В края на първите седем месеца от годината в особено добро състояние изглеждат Гърция и Ирландия, които отбелязват успехи след реализираните икономии - и то въпреки острата рецесия. Испания изостава в известна степен, но се очаква да приведе своя бюджетен дефицит в съответствие с изискванията - 5,5 процента през 2014. Малко по-зле се развива Италия, където минусът в бюджета дори се увеличава. Но това не е толкова страшно, тъй като през тази и следващата година се очертава дефицит под 3 процента от БВП, каквито са предписанията на Европейския пакт за стабилност.
Ще рече, че засега можем да сме относително спокойни за Юга. Не обаче и за Севера и най-вече за две държави, чиито правителства по време на кризата се отнасяха прекалено високомерно към закъсалите страни: Финландия и Холандия. Те твърдяха, че на Юг се пести твърде вяло, както заяви например финландският министър по европейските въпроси Александър Стуб. Сега обаче самата Финландия е в криза, която спъва икономическото развитие: през последните пет години износът се сви с 1/5, а външнотърговският излишък се превърна в дефицит. Очевидно няма да бъде постигната целта за 1,3 на сто бюджетен дефицит през 2014 година. Според най-новите прогнози той ще бъде 3,4 процента.
И на холандците ще им се наложи да правят икономии. Когато правителството утвърди плановете си за намаляване на дефицита, то все още разчиташе на растеж от 0,7 процента през тази и следващата година. Действителността обаче е друга - през тази година брутният вътрешен продукт ще намалее с един процент, а през 2014-та е малко вероятно да отбележи ръст. Накратко, Холандия също няма да изпълни предписанията за бюджетен дефицит под 3 процента от БВП.
В Австрия също някак не се справят с икономиите: договорената с Европейската комисия цел за дефицит от 1,5 на сто през 2014 г. изглежда за момента напълно непостижима. Към това се прибавят и проблемите със спасяването на фалиралата банка "Хипо Алпе Адриа". Така от някога гордия клуб на "северняците" остава само една държава - Германия. За нея обаче важи същото: изобщо не е сигурно, че догодина тя ще има балансиран бюджет, макар че шансовете за това не са никак лоши.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа