Насочва ли се Япония към рецесия догодина?

Още преди Япония да е постигнала убедителен икономически растеж, на хоризонта излизат опасенията, че третата по сила икономика в света може да забави чувствително възстановяването си през следващата година, пише CNBC.
Публикуваните икономически показатели, в това число по-слабите от очакваното данни за промишленото производство и разходите на домакинствата за юни, разкриха крехкостта на възстановяването на националното стопанство.
Промишленото производство спадна с 3,3% през юни спрямо май, нахвърляйки чувствително очакванията на експертите за понижение от 1,8 на сто. Разходите на домакинствата пък отстъпиха с 2 на сто на месечна база, оставайки под прогнозите за ръст от 0,7%. Единственият светъл лъч бяха данните за безработицата, която се смъкна с 0,2 процентни пункта до 3,9% – най-ниското ниво от октомври 2008 г.
"Икономиката се подобрява. Въпреки това, големият въпрос е дали икономическият растеж на Япония ще съумее да продължи възходящия си тренд след април 2014 г., когато размерът на данъка върху потреблението ще бъде повишен", каза Такуджи Окубо, главен икономист в Japan Macro.
"Рискът японската икономика да отбележи отстъпление след покачването на данъчната ставка може да я изпрати в рецесия през втората половина на 2014 г. Опасявам се, че този риск постоянно нараства", отбеляза Окубо.
Японското правителство одобри покачването на данъка върху потреблението на стоки и услуги до 8% през април следващата година спрямо сегашните 5 на сто. Ставката ще нарасне още веднъж – до 10 на сто, през 2015 г. Реформата е част от мащабния план на премиера Шиндзо Абе, известен като "Абеномика", който има за цел да подобри икономическото състояние на страната.
Според публикуван от местния вестник Nikkei доклад във вторник, японското правителство очаква реалния брутен вътрешен продукт да нарасне с 1 на сто за приключващата през 2015 г. фискална година. Прогнозите за предходната фискална година пък са за покачване от 2,8%.
Окубо заяви още, че дори и японското правителство да изготви пакет от стимули под формата на допълнителни разходи за строителство, това ще бъде недостатъчно, за да противодейства на последиците от затягането на финансовата дисциплина.
"Частните инвестиции започват да се подобряват, но не смятам, че са достатъчно силни, за да спасят икономиката. Растежът на износа предлага някаква надежда, но с оглед на продължаващия песимизъм в Китай и Европа не мисля, че е реалистично да се разчита на износен бум", добави той.
По-рано през седмицата управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода подкрепи покачването на данъка върху потреблението, отбелязвайки, че мярката няма да навреди на икономиката и е един от необходимите елементи за подобрение на публичните финанси.
"Коментарът му звучи като самозалъгване. По мое мнение ЯЦБ трябва да направи повече, за да стимулира търсенето чрез намаляване на лихвените проценти и подтискане на курса на йената", коментира още Такуджи Окубо.

(Investor.bg)

Станете почитател на Класа