Безработицата в САЩ падна до 4-годишно дъно

Американската икономика добави 162 000 нови работни места през юли, сочат данни на Министерството на труда. Цифрата, която включва работните места извън земеделския сектор, бе под очакванията на икономистте за повече от 180 000 броя, а правителството занижи предишната си оценка за заетите през май и юни. Въпреки това като цяло безработицата в САЩ падна до 7,4 на сто от 7,6 на сто предишния месец и е най-ниското равнище от 4 години насам.
Новината добавя щрих към картината на бавно нарастващата американска икономика и може да направи по-вероятно намерението на Фед да прекрати програмата си за стгимулиране на икономиката. Сега американската централна банка изкупува всеки месец съкровищни бонове за 85 милиарда долара, с което запазва ниски разходите за кредитиране. Въпреки данните много се спекулира по въпроса кога Фед ще започне да намалява размерите на програмата за стимулиране. Председателят му Бен Бернанке бе обявил, че може да да започне да ограничава размерите на програмата към края на тази година и изцяло да я прекрати в средата на 2014 г. в зависимост от състоянието на американската икономика.
На пръв поглед безработица от 7,4 % е нещо, което предизвиква задоволство, защото е спад с 0,2 % от предишния месец и е далеч от двуцифровите стойности в разгара на финансовата криза. Но един по-задълбочен поглед показва друго. Сегашният процент на възрастните американци на трудоспособна възраст сред работещите е 63,4 на сто, което поставя под въпрос стабилността на икономическото възстановяване в САЩ. Въпреки че броят на хората с работа се покачи, все още мнозина отпаднаха напълно от работната сила на САЩ. Като се добави това към слабия растеж на брутния вътрешен продукт, става ясно, че американската икономика не се възстановява толкова силно, колкото някои биха искали.
По Би Би Си

Станете почитател на Класа