Германският феномен

Германците харесват сегашното си правителство. Нещо повече – на такава популярност не се е радвало никое друго досега. Данните сочат, че седем седмици преди изборите за Бундестаг победата на Ангела Меркел е несъмнена. Коалиционният модел на християндемократи и либерали отново е най-предпочитан в Германия, сочат резултатите от актуално допитване, направено по поръчка на телевизия АРД и вестник “Ди велт”. Доверието на германците в управлението на консервативната партия на Ангела Меркел и нейния по-малък коалиционен партньор – Свободната демократическа партия - видимо расте. 49 на сто от анкетираните, т.е. 8 процента повече, отколкото през май, са доволни от работата на това правителство, а 3 на сто – дори “много доволни”. Двете партии са на път да спечелят достатъчно гласове, за да получат мнозинство в следващия германски парламент. А и както става ясно от данните, 55 на сто от избирателите желаят следващото германско правителство да бъде съставено от Християндемократическия съюз и едва 33 процента са за правителство на социалдемократите.
Това е най-високият процент на одобрение към правителството за настоящия му мандат и вторият случай в Германия от 1997 г. насам, при който работата на действащ кабинет получава положителна оценка от над половината от избирателите. Основната политическа фигура, на която се дължи това преобладаващо мнозинство и на която германците залагат доверие, е канцлерът Ангела Меркел.
Макар да натрупа няколко положителни точки в очите на избирателите, конкурентът ѝ за канцлерския пост - социалдемократът Пеер Щайнбрюк - просто няма никакъв шанс да я догони. Още повече, че с 67 на сто одобрение Меркел оглавява списъка на най-популярните политици в Германия, следвана от финансовия министър Волфганг Шойбле с 64 на сто.
Според допитването, ако германците имаха правото пряко да избират канцлера си, повече от 60 на сто биха гласували за Меркел. Съперникът й Щайнбрюк изостава по точки далеч зад нея. Тя е компетентна, смятат 81 процента от анкетираните, и умее да управлява, казват 79 на сто. Оспорвани политически теми като тази за повсеместното шпиониране на германски граждани от американските тайни служби чрез програмата “Призма” очевидно не са увредили имиджа й, макар 78 на сто от анкетираните да приемат за недостоверно изявлението на канцлера, че узнала за това единствено от пресата.
Най-голямо доверие германците гласуват на Меркел по отношение на излизането от кризата. 69 на сто от тях са на мнението, че нейното правителство е на прав път и взима верните решения за преодоляване на финансовите проблеми.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа