От държавите в БРИК само Китай ще забогатява

Бразилия, Русия и Индия – добре дошли в ада на средната класа. Единствената държава от БРИК – четворката на най-бързо развиващите се страни, която ще заеме достойно място в списъка на държавите с високи доходи, по стандартите на Световната банка - това е Китай, пише Кенет Рапоза във „Форбс“.
Той цитира Ручир Шарма, икономист от Morgan Stanley и автор на книгата Breakout Nations, който казва в интервю за в. China Daily в Пекин, че тази страна има далеч по-големи шансове да стане богата, отколкото тримата й партньори в БРИК.
„Китай току що получи статут на държава със средни доходи и сега му предстои сериозни изпитания, за да го запази. Мисля, че би било справедливо да се очаква, че Китай ще премине на следващото ниво. Ако неговата икономика има прираст от 5-6% в близките 15 г., доходът на глава от населението ще се увеличи над 2 пъти, примерно до 20 000 долара и ще стане очевидно висок“. Това казва Шарма.
За да влезе една страна в клуба на държавите с високи доходи, нейният годишен доход на глава от населението трябва да надвиши 12 500 долара, припомня авторът на материала . Русия, която има БВП на глава от населението 18 000 долара, по оценките на Световната банка, вече влиза в тази група. Но останалите три държави от БРИК не влизат – Бразилия (12 100 долара), Индия (3 900 долара), Китай (9 300 долара).
Шарма смята, че останалите членки на БРИК, за разлика от Китай, могат да заседнат в „капана на средната класа“.
( По „Форбс“)

Станете почитател на Класа