Оптимизъм завладя шефовете на компании в Европа

Бизнес доверието сред главните изпълнителни директори на компании в Европа скача до двегодишен връх през второто тримесечие, сочат резултатите от ново проучване. Шефовете на Стария континент вече са по-оптимистично настроени спрямо колегите си в Латинска Америка. Нивото на оптимизма сред ръководителите на компании в Европа скача с 4.4 пункта до 55.8, според Young Presidents' Organization (YPO), глобална група за нетуъркинг, в която са включени 20 000 главни изпълнителни директори. В същото време бизнес доверието в Латинска Америка пада до рекордно ниско ниво от 55.5 пункта. Това означава, че за първи път от октомври 2009 г. ръководителите на компании в Европа не са най-песимистично настроените в света. От YPO информират, че подобрените нагласи в Европа отразяват относителното спокойствие на континента през последните три месеца след кипърската криза от първото тримесечие.
"През последните девет месеца наличието или липсата на финансови шокове през определено тримесечие влияе до голяма степен върху бизнес доверието на ръководителите на компании в ЕС," казва Анастасиос Економу, управляващ директор на iGroup и член на YPO. Бизнес доверието сред ръководителите на компании във Великобритания скача със 7 пункта, като това вероятно се дължи на положителните икономически данни от страната в последно време. Доверието в Германия, Франция, Испания и Италия също нараства, като ръководителите на компании във Франция все още са най-песимистично настроени, но с по-малко, в сравнение с първото тримесечие. "Това, което трябва да видим сега, е трайно подобрение на бизнес условията въз основа на координирана и последователна централна политика; в противен случай доверието на ръководителите на компании ще остане крехко," казва Економу.
Близо половината (46%) от директорите в Европа, участвали в проучването през второто тримесечие, прогнозират, че бизнес климатът ще се подобри до края на годината, като едва 14% прогнозират влошаване. Резултатите са по-добри от първото тримесечие, когато едва 30% са очаквали подобрение, а една четвърт влошаване на бизнес климата. В световен мащаб бизнес доверието сред ръководителите на компании остава приблизително без промяна, в сравнение с първото тримесечие, като нарасналото доверие на развитите пазари се компенсира в отрицателна посока от намаляващото доверие на развиващите се пазари и по-конкретно в Латинска Америка. У нас общият показател на бизнес климата нараства с 1.4 пункта спрямо равнището си от предходния месец през юли 2013 г. поради подобрения бизнес климат в промишлеността и в търговията на дребно, показат данните на НСИ.
(Profit.bg)

Станете почитател на Класа