Няколко ценни съвета как британците да правят бизнес в Русия

За последните 10 г. в Русия станаха поразителни промени като бившият комунистически гигант със стремителни темпове се модернизира и в крайна сметка трябва да се превърне в съвременна капиталистическа икономика. Британските предприемачи трябва да гледат през пръсти на плашещите заглавия и да преодолеят страха от правене на бизнес в Русия. Това пише в“Гардиън“ Джон Кард. В онлайн рубриката за малкия бизнес той предлага няколко съвета за това как да се прави бизнес в най-голямата страна в света.
За Русия битуват много заблуди, които могат да станат прегради по пътя на търговията и инвестициите, смята журналистът. За мнозина тя остава мрачен студен край, където управляват корумпирани елити, враждебно настроени към всичко чуждестранно.
Все пак, добре изучаващите страната предприемачи не са съгласни с тези представи или поне не се базират на тях.
„Има куп стереотипи, но днес Москва е поразителен град, пълен с модерна веселяща се младеж“, споделя впечатления Клайв Ууджър, създател на компанията SCG London, която работи в Русия от 1998 г.
Бизнесмените, които планират да излязат на руския пазар, преди всичко трябва да проведат подробно маркетингово проучване и да установят контакти. На първо време може да им помогнат "Служба международной торговли и инвестиций" (UKTI) и Русско-британская торговая палата (RBCC).
Освен това, няма да е излишно да намерят опитен преводач, който да присъства на преговорите, защото макар и много, не всички владеят английски език.
Много важно е да не закъсняваш и да пристигаш подготвен. Трябва да се знае, че най-важните срещи в Русия обикновено стават извън стените на офиса, близостта с партньора често се смята за по-важна от хартиените договори.
„Те искат да знаят всичко за вас, за вашето семейство и вашите корени“ , казва Сарош Зайвала, основател на адвокатската кантора Zaiwalla and Co. Установяването на отношения на доверие с партньорите и клиентите е ключ към успеха в Русия.
Кард дава и няколко съвета как да се разбие леда при деловите преговори с руснаци. Първо, не трябва да се страхувате от мълчанието, то съвсем не значи, че всичко не върви както трябва, а по-скоро, че се обмисля вашето предложение. Второ, руснаците много се гордеят със своята култура и национална кухня. Проявете към това интерес и разговорът ще потръгне. Ще бъде също добре да се въздържате от шеги: британското чувство за хумор не се разбира и цени от всеки.
Накрая, демонстрирайте своите експертни знания, а не превъзходство. В много области руснаците са изостанали и на тях им е нужен британският опит. Но много бизнесмени в Русия са доста умни и добре информирани, затова не трябва да бъдете излишно самоуверени.
(По в.“Гардиън“)

Станете почитател на Класа