Споразумението за свободна търговия ЕС-САЩ не трябва да подхранва големи очаквания

Пактът за трансатлантическо партньорство в търговията и инвестициите
(TTIP) между САЩ и Европейския съюз поражда най-различни фантазии. Както американски, така и европейские политици, говорят без умора за очаквано голямо увеличаване на икономическия ръст и създаване на нови работни места.
Германски експерти от Института за макроикономика и изследване на конюнктурата при Фондация „Ханс Бьоклер” са стигнали до съвършено различен извод, съобщава Щефан Маас във в. „Ди Велт”. Икономистите Ян Берингер и Николас Ковал смятат, че е съвсем малко вероятно споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ да даде някакви импулси. Според тях пълното премахване на съществуващите митнически ограничения няма да донесе до големи промени. Сегашните мита не са големи. Специалистите също обръщат внимание на факта, че ЕС е едва трети по значение търговски партньор на САЩ след Югоизточна Азия и Кадада плюс Мексико.
В момента делът на американския износ за Европа падна до 17%, припомнят експертите.
Според тях ще бъде незначителен и ефектът от предполагаемото откриване в САЩ на 400 000нови работни места в близките 10-20 г. Като се има предвид, че в САЩ трудоспособното население е 143млн. души, едни допълнителни 400 000 представляват само 0,3% от цялото население на страната.
Експертите са на мнение, че по-значимо за икономиката би било едно трансатлантическо унифициране на стандартите за качество, на техническите норми и създаването на единна маркировка за стоките. Но, както подчертава „Ди велт”, това ще предизвика в обозримо бъдеще конфликт на интереси.
 
(Die Welt/Inopressa.ru)
 

Станете почитател на Класа