Ще стимулира ли раждането на кралското бебе британската икономика?

Икономисти от IHS Global Insight анализираха възможните въздействия върху британската икономика от раждането на нов наследник на престола и стигнаха до прогнозата, че те ще са „позитивни, но ограничени“. Това пише в блога си в „Уолстрийт джърнъл“ Бен Каселман.
Като положителни резултати икономистът Ховард Арчър посочва ръстът на продажбата на сувенири и алкохолни напитки и вероятно повишаване на потребителското доверие на британците, желаещи да се стоплят от лъчите на кралското величие.
„Раждането на престолонаследника може да даде на икономиката временен позитивен стимул в момент, когато все повече изглежда, че тя се движи в правилна посока“, пише Арчър. Според Дон Корси от Чикагския университет обаче, дори тази предпазлива оценка може да се окаже преувеличена. Той смята, че въздействието ще бъде „минимално“ или „нулево“.
Корси отбелязва, че за разлика от Олимпийските игри, появата на нов член в кралското семейство не води да някакви големи инфраструктурни проекти .
Влиянието върху туризма също ще бъде минимално, защото събитието се отразява широко по телевизиите и не предполага лични пътувания до Великобритания. Що се отнася до сувенирите, те основно се произвеждат в чужбина.
(По „Уолстрийт джърнъл“)

Станете почитател на Класа