Украинският олигарх-вундеркинд

Газ и медии в Украйна, газостанции в Германия и рафинерия на Черно море: украинецът Сергей Курченко купува наред. При това той е едва на 27 години. Как ли е натрупал богатството си? Този въпрос вълнува мнозина. Само преди няколко месеца името Сергей Курченко бе известно на малцина. Но след като 27-годишният украинец направи няколко доста внушителни сделки, сред които покупката на издателската група Ukrainian Media Holding, той стана един от най-известните олигарси в родината си. Към Ukrainian Media Holding спадат най-популярното киевско списание "Кореспондент" и украинската версия на "Форбс".
За Сергей Курченко се знае, че е роден в Харков и е завършил право. Преди няколко месеца той купи и местния футболен отбор "Металист", който е сред най-добрите в страната. Но основният бизнес на Курченко е там, където в Източна Европа по правило се правят най-големите пари и се получава най-голямо политическо влияние: в сделките с газ. Знае се, че той е основател и настоящ председател на Надзорния съвет на "Ветек" - източноевропейската енергийна компания. От фирмата твърдят, че имат между 25 и 30 процента дял на газовия пазар в Украйна и същевременно се стремят до края на годината да заемат същото място и на нефтения пазар. Впрочем наскоро Курченко купи и рафинерията в Одеса, която дълго време бе собственост на „Лукойл“.
Състоянието на олигарха се изчислява на около 400 милиона долара. Само цената на Ukrainian Media Holding е 170 милиона. Освен това медиите твърдят, че Курченко наскоро е купил и верига от газостанции в Тюрингия. Но откъде Курченко разполага с тези пари? Това най-вероятно никога няма да узнаем. Нещо, което младият олигарх обаче иска на всяка цена да се знае за него, е, че той няма намерение да се меси в работата на редакциите, които е придобил покрай последната си сделка. "Бизнесът си е бизнес, независимо какво се произвежда - дали олио или автомобили. Важното е да носи печалба. А редакционната политика е отговорност на екипа", казва той. Политологът Вадим Карасьов обаче изтъква, че в Украйна в момента медиите надали са бизнес, с който може да се печелят пари. "Но те са стабилен политически лост", допълва той.
Много наблюдатели свързват младия Курченко със "семейството", т.е. с кръга на президента Виктор Янукович и неговия бързо забогатял син Александър. Самият Янукович изгуби доста голяма част от популярността си в страната и не би могъл да бъде сигурен, че ще го преизберат през 2015-та. Напълно възможно е извършващите се промени в медийния ландшафт на Украйна да имат връзка с тези обстоятелства.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа