Бизнес доверието във Великобритания се вдигна за пети пореден месец

Бизнес доверието във Великобритания достигна най-високо си равнище от май 2012 г. насам сред данни за подобряващата се икономика, но все още е крехко според най-новото изследване. През юни индексът на оптимизма, измерван от счетоводната компания BDO, се покачи за пети пореден месец с нарастването на доверието както на производствените компании, така и на тези в сектора на услугите. Все пак той остава малко под равнището, което би показало, че се очаква икономиката да отбележи ръст.
BDO предупреди, че комбинация от фактори могат да повлияят върху бизнес доверието, включващи „затягането на коланите“ сред британските потребители, нестабилността в еврозоната и намеците от Федералния резерв на САЩ, че ще намали мерките за стимулиране през следващите месеци. „Въпреки че е окуражаващо да наблюдаваме продължаващото покачване на доверието, трябва да си спомним за зигзагообразния тренд, характеризиращ британското бизнес доверие след 2008 г., заяви Питър Хемингтън, партньор в BDO. Периодите на подобрено доверие приключваха, преди растежът реално да започне. Притесненията са, че бъркотията на финансовите пазари, породена от действията на Фед, ще унищожи още едно зараждащо се британско възстановяване.“
Индексът се покачи през юни до 13-месечен връх на 94,3 пункта от 93,6 през май. При 95,0 пункта той показва начало на растеж.Индексът на BDO за производството, който покрива краткосрочните очаквания, се покачи до 94,9 от 94,4 пункта. Миналата седмица монетарната комисия на Bank of England гласува против допълнително стимулиране след серията положителни данни. Икономиката нарасна с 0,3 % през първото тримесечие и анализаторите прогнозират ускоряване на растежа през второто тримесечие. Данните за него се очакват на 25 юли.
По в. „Гардиън“

Станете почитател на Класа