Отстранена е пречката пред търговските преговори ЕС – САЩ

Преговорите за ключовото споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ получиха зелена светлина, след като европейските търговски министри се разбраха за мандата в преговорите през нощта в петък.
Споразумението, постигнато след повече от 12 часа разговори в Люксембург, премахва пречката пред лидерите на ЕС и президента Барак Обама официално да дадат старт на преговорите на срещата на Г-8 идната седмица в Северна Ирландия. Както се очакваше, основната пречка бе настояването на френското правителство, че ще наложи вето, ако неговият субсидиран филмов и телевизионен сектор не бъде изключен от мандата. С внимателно формулиран компромис културният сектор бе изключен за началото на преговорите, но може да бъде включен отново с техния напредък. Макар че параграф 21 ясно посочва, че аудиовизуалният сектор няма да бъде включен в мандата, бе добавен нов параграф, в който се изтъква, че Еврокомисията „може да отправи препоръки към Съвета на ЕС за възможни допълнителни директиви за преговори по всеки въпрос със същите процедури за приемане, включително правила за гласуване, както в този мандат“.
„Доволни сме, но не искам да го нарека победа“, заяви френският търговски министър Никол Брик. Тя добави, че изключването на сектора „е написано ясно и черно на бяло“. Преди това Брик бе казала, че „Франция ще отхвърли всеки мандат, който не защитава културата“. На отделна пресконференция еврокомисарят по търговията Карел де Гухт обяви, че „98 на сто от мандата бе приет без никакви дискусии, като бе обсъден само аудиовизуалният сектор“. „Можем да го преживеем, заяви той за компромиса. Ще го обсъдим със САЩ и ако се наложи, ще поискаме от Съвета мандат по този специфичен въпрос.“
Макар че представителите на ЕС не искаха никакъв сектор да не бъде изключван от преговорите, очаква се САЩ да извадят от преговорите финансовия сектор. Правилата за обществени поръчки и стандартите за фармацевтичната индустрия също вероятно ще бъдат сред най-трудните за договаряне. Европейската комисия смята, че търговската сделка със САЩ без конвенционалните митнически бариери ще донесе 100 милиарда евро годишно. А ако бариерите не бъдат премахнати, икономическите ползи ще са само 25 милиарда евро.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа