ЕС: Твърденията за смъртта на данъка Тобин са преувеличени

Данъчният еврокомисар Алгирдас Шемета хвърли съмнения върху твърденията, че неговият данък върху финансовите транзакции (ДФТ), известен и като данъка Тобин, среща съпротива и ще бъде ограничен в приложението си от страните членки. Ройтерс и „Уолстрийт джърнъл“ цитираха през изминалата седмица „висши представители на ЕС“ с думите, че някои от съгласилите се да го прилагат 11 страни бият отбой.
Оригиналното предложение на Шемета предвиждаше 0,1 % данък върху търговията с акции и облигации и 0,01 % такса върху търговията с деривати от 1 януари, които биха прехвърлили от джобовете на банките и трейдърите към националните хазни 35 милиарда евро. Сега някои страни искат само данък върху търговията с обикновени акции, писа „Уолстрийт джърнъл“. Германия изобщо не желае да вземе решение преди изборите през септември, а Австрия и Белгия искат пенсионните фондове да бъдат изклюйчени от сметката. „Ако нещо е ясно, то е, че ДФТ няма да стигне толкова далеч, колкото се надявахме“, заяви друг представител на ЕС пред Ройтерс.
Шемета обаче посочи пред „ИЮ Обзървър“, че е изказаните от страните членки възражения на последното заседание за ДФТ на 22 май са нормални, защото това е било само второто обсъждане на цялостния закон. „Наистина е преждевременно да кажем какъв ще е крайният резултат, защото сега сме на първо четене. Тези медийни съобщения търсят сензация“, изтъкна еврокомисарят. Според него постъпленията от данъка трябва да се връщат в националните хазни, но според паралелно предложение на негови колеги от бюджетния отдел на Еврокомисията част от парите трябва да постъпват в бюджета на ЕС. Освен представители на 11-те участнички в обсъждането на данъка експерти и от другите 16 страни участват на срещите, но нямат право на глас при вземането на решение. 11-те членки на ЕС са Германия, Франция, Италия, Испания, Австрия, Португалия, Белгия, Естония, Гърция, Словакия и Словения.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа