Ангела Меркел подкрепи Китай в търговския спор с ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да направи всичко възможно, за да се избегне търговската война между ЕС и Китай на тема китайски държавни субсидии за соларните панели и безжичното оборудване. Тя обяви това на среща в неделя в Берлин с китайския премиер Ли Къцян. „Германия ще направи всичко по силите си, така че да няма постоянни вносни мита и ще се опита да разчисти спора възможно най-бързо“, посочи меркел на пресконференция след срещата с Ли Къцян.
Европейската комисия обмисля да наложи вносни мита върху китайските соларни панели и безжично оборудване, защото смята, че цените им на европейския пазар се задържат изкуствено ниски благодарение на държавни субсидии. Според Меркел Еврокомисията има право да започне подобна процедура, но отбеляза, че „Германия не вярва“ в идеята тези мита да бъдат постянни. Тя заяви също така, че се надява спорът да бъде решен до 6 месеца.
Ли, който е премиер от март, подчерта, че „решително отхвърля“ планираните от комисията санкции. „Те не само застрашава работни места в Германия. Те ще се застрашат и развитието на целия сектор в Европа., а това е във вреда на интересите на европейските потребители и на европейската индустрия“, изтъкна премиерът.
Ли Къцян целенасочено не включи Брюксел в първото си посещение в чужбина. Берлин е единствената столица на членка на ЕС, която той посети след спирка в Швейцария. Тя стана втората европейска след Исландия, с която Китай подписа споразумение за свободна търговия. По-рано този месец еврокомисарят по търговията Карел де Гухт обяви, че Еврокомисията се е съгласила по принцип да започне процедура срещу Китай за налагане на мита средно по 47 на сто върху соларните панели, но първо иска да преговаря с Пекин.
През последните години търговските спорове между Китай и ЕС ескалираха, като 18 от сегашните 31 търговски разследвания на ЕС са срещу азиатския гигант. Колкото до германската икономика, визитата на Ли Къцян донесе серия от сделки с автопроизводители като Volkswagen и химическия гигант BASF.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа