Ръстът на руската икономика надмина очакванията

Прирастът на руската икономика през първото тримесечие на годината надхвърли очакванията на икономическото министерство, но остава воден основно от потреблението и не прилича на предвестник на възстановяването. Според данните на статистическата служба Росстат БВП се повиши през първото тримесечие с 1,6 % на годишна база, което е над прогнозата на министерството от 1,1 на сто. Но разликата между двете цифри е от „техническо естество“, заяви Николай Кондрашов от Руския Висш икономически институт, като добави, че потребителското търсене е единственият двигател на растежа. Цифрите се различават, защото министерството включва в тях данни от по-малко сектори в сравнение с Росстат, добави Максим Орешкин, главен икономист във VTB Capital.
Макар по-висок от очаквания, ръстът на БВП си остава нищожен в сравнение със средния тримесечен растеж от 7,2 на сто, отбелязан между първия избор на Владимир Путин за президент през 2000 г. и пика на глобалната финансова криза през 2009 г.
Според икономисти значително възстановяване не се очаква, тъй като правителствените разходи намаляха, инвестициите в икономиката са близки до нулата, а руският износ стагнира от почти две години. Сега правителството търси начини за съживяване на икономическата активност, след като икономическото министерство занижи прогнозата си за ръста през 2013 – та от 3,7 на 2,4 %, доста под амбициозната цел на президента путин от 5-процентов годишен растеж.
По „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа