Литва показа логото, с което поема председателството на ЕС

Летен ден на брега на река Нерис: деца си играят с хвърчила, във въздуха мирише на барбекю, поп песни се чуват от малка естрада. Раздават се знамена на ЕС и десетки тийнейджъри носят суичъри със същото лого, което е отпечатано на огромен флаг, проснат на тревата: литовското лого за председателството на ЕС. Президентът Далия Грибаускайте, бивш еврокомисар по бюджета, се присъединява към тълпата, държаща флага. След това той се издига във въздуха с хвърчило и се понася над реката под звуците на „Одата на радостта“ на Бетовен, химна на ЕС. Логото символизира обединена Европа, като кръгът с литовск7ите национални цветове подсказва сътрудничеството на балтийските и северните страни в рамките на по-широкия Евросъюз.
„Полетът на хвърчилото символизира способността да се укроти вятърът за постигане на собствен успех. Литва се готви за специален полет през втората половина на годината: трябва да работим рамо до рамо за консолидирането на Европа“, каза Грибаускайте, докато страната й се подготвя да поеме председателството на ЕС на 1 юли.
Сурова, дисциплинирана и прецизна, Далия Грибаускайте мрази празните приказки и безцелните разговори. Обича да побеждава: в политиката, както и в любимия си спорт - каратето. Нейните търпение, амбиция и издръжливост бяха възнаградени. Наградата е нещо като "Оскар" за политика: който получава Карловата награда, си е изградил име в цяла Европа - също като тазгодишната й носителка Далия Грибаускайте. Нейният стил обаче не се възприема еднозначно навсякъде. "Характерът ми е оформен в борбата за оцеляване", казва 57-годишната Далия Грибаускайте и добавя: "Не произхождам от богато семейство, нито съм имала някой, който да ме лансира и подкрепя. Може би затова излъчването ми е доста строго."
От 2009 г. Грибаускайте е президент на Литва - първата жена на този пост. Медиите често я наричат Желязната лейди, намеквайки за приликите й с Маргарет Тачър. С желязна неотстъпчивост Грибаускайте преследва целите на своята кариера: след извоюването на литовската независимост през 1990 година тя първо става началник отдел във външнотърговското министерство, а после и във външно министерство. Била е още посланик на Литва в САЩ, финансов министър, а през 2004 става еврокомисар по финансите и бюджета. По време на мандата си тя се ползва със славата на човек, който казва, каквото мисли. Тогава си спечелва и немалко врагове. Грибаускайте мрази празните съвещания и празните приказки, губенето на време, тъпченето на място. Ориентирана е към успех, към постигане на цели. Включително и в спорта - притежателка е на черен колан по карате. Карловата награда за политика бележи връхната точка в нейното международно признание като "изпъкваща личност" със "заслуги за европейската интеграция и за преодоляването на актуалната криза", както се казва в аргументацията на журито.
Когато Литва беше поразена от кризата през 2008, Грибаускайте напусна поста на еврокомисар и се кандидатира за президент на родината си. "Всъщност никога не съм искала да ставам президент. Взех решението си, защото видях, че Литва се е подхлъзнала към кризата и защото исках да помогна на правителството да се справи с проблемите", обяснява тя. Заедно с правителството на тогавашния премиер Андриус Кубилиус, тя стабилизира страната икономически. За разлика от кризисните държави в Южна Европа, Литва отказва да вземе финансова помощ от МВФ. "Щом има политическа воля и политическа отговорност, няма нужда от помощ", заявява Грибаускайте, която се хвали, че по този начин Литва е избегнала налагането на "външна финансова диктатура".
По „ИЮ Обзървър“ и „Дойче веле“

Станете почитател на Класа